Afbeelding
Foto: Scoutinggroep de Vundelaar

Avontuur op het Apeldoorns kanaal

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM/REGIO - In een opmerkelijke poging om de rijke geschiedenis van het Apeldoorns Kanaal nieuw leven in te blazen, zal scoutinggroep De Vundelaar uit Twello met haar waterscouts op 28 en 29 oktober een avontuurlijke tocht ondernemen die hen van Hattem naar Dieren voert. Over een afstand van maar liefst 53 kilometer zullen ze zich met stalen boten voortbewegen met spier en windkracht, in een herleving van de oude handelsroute, die ruim 50 jaar geleden haar handelsfunctie verloor.

Het Kanaal
Het Apeldoorns Kanaal, dat in de 19e eeuw werd aangelegd, heeft een rijke historische betekenis in de regio. Het fungeerde als een levensader voor de handel en het transport, waarbij goederen zoals hout, graan en turf werden vervoerd. Dit bracht welvaart en ontwikkeling naar de omliggende gemeenschappen. Het kanaal speelde een cruciale rol in het verbinden van steden en dorpen in de regio, en het was een symbool van economische groei en vooruitgang in die tijd.

Met het verstrijken van de jaren verloor het kanaal echter zijn betekenis door de opkomst van modernere transportmethoden zoals spoorwegen en wegen. Een groot deel van het kanaal raakte in verval, wat resulteerde in een verlies van zijn vroegere functie en glorie.

Bevaarbaarheid Kanaal
Al een lange tijd zijn verschillende gemeenten, stichtingen en verenigingen rondom het Apeldoorns Kanaal bezig geweest met de bevaarbaarheid van het kanaal. Dit bleek echter niet meer haalbaar. Op dit moment wordt door de kanaalgemeenten en het Waterschap Vallei en Veluwe volop ingezet in het vergroten van de beleefbaarheid van het kanaal.

Geschiedenis eren

De waterscouts van De Vundelaar hebben besloten om in lijn van het vergroten van beleving van het kanaal, de schitterende geschiedenis van het Apeldoorns Kanaal te eren. “Hun gedurfde onderneming dient niet alleen als een eerbetoon aan het verleden, maar ook als een kans om de kernwaarden van scouting en de vereniging te delen met de gemeenschap. Het kanaal wordt bevaren met lelievletten. De typische scouting zeil- en- roeiboten. Door te roeien, zeilen, jagen en wrikken, leggen ruim 30 waterscouts het 55 kilometer lange traject in 2 dagen af.”

Sponsoren gezocht
Een van de voornaamste doelen van deze onderneming is het aantrekken van sponsoren die kunnen bijdragen aan het onderhoud van hun geliefde sleepboot ‘Beluga’. De trots van De Vundelaar.

Meer informatie over de actie, de exacte route en de verschillende mogelijkheden om bij te dragen is te vinden op de website van scoutinggroep De Vundelaar: www.vundelaar.nl.