Afbeelding
Foto: Angela van Erven

CMH overtreft zichzelf met De Schilderijen Tentoonstelling

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM - DChristelijke Muziekvereniging Hattem viert dit jaar het 125-jarig bestaan. De intentie om deze verjaardag met heel Hattem te vieren is zaterdagavond meer dan geslaagd met een uniek concert: De Schilderijen Tentoonstelling in De Open Poort.

Verbinding

CMH wil graag midden in de samenleving staan. Daarom werd een manier bedacht om alle Hattemers te betrekken bij het jubileum. Onder begeleiding van professionele kunstenaars werden gratis schilderworkshops georganiseerd, zodat iedereen van jong tot oud hun talenten konden ontdekken en ontwikkelen. De 176 kunstwerken zijn gemaakt op basis van het muziekwerk De Schilderijententoonstelling van Modest Moesorgsky. De schilderijen die werden gemaakt konden voorafgaand aan het concert bewonderd worden in de hal van De Open Poort en werden afgebeeld tijdens het concert op de beamer. Het muziekwerk van Moesorgsky was geïnspireerd op schilderijen. CMH heeft dit omgedraaid. De deelnemers kozen één van de muziekdelen en hebben daar een eigen schilderij bij gemaakt. Dit leverde een uniek schouwspel van een breed scala aan kunstwerken op als achtergrond van de muziekstukken die CMH liet horen.

Eerbetoon

De start van het concert was met een indrukwekkend eerbetoon aan Casper Mulder, waar CMH  het lied - Wat de Toekomst brenge moge- ten gehore bracht. Casper overleed vorige week en was al van jongs af aan een trouw lid van CMH. Ladyspeaker Madelon Blok – één van de deelnemers aan de schilderijworkshops – nam de bezoekers van het concert daarna mee op een wandeling langs de verschillende schilderijen van de tentoonstelling.

Het publiek genoot zichtbaar van het inspirerende spel van het A-orkest onder leiding van Wouter Iseger en de klankkleuren die bij iedere compositie weer anders waren. Melancholiek, soms zwoel, maar ook ritmisch en opzwepend door de inzet van het percussie-ensemble die volop ritme en melodie aan de muziekstukken toevoegden.

Hoogtepunt

Het plezier en de passie die de overwegend jonge musici van de percussiegroep -onder leiding van Rob van Plateringen- bijdroeg aan het concert waren niet alleen een genot om naar te luisteren, maar ook om naar te kijken. Eén van de hoogtepunten van het jubileumconcert was het samenspel van het A-orkest met de percussiegroep met het schilderij La grande porte de Kiev op de achtergrond. Eén van de vele muzikale hoogstandjes van de avond, waar met kippenvel naar geluisterd werd. Felicitaties waren er voor Cor Mars, die in de afgelopen week zijn 90e verjaardag vierde. Ondanks zijn hoge leeftijd komt hij nog elke week trouw naar de repetities en blaast de jarige ook tijdens dit concert weer zijn partijtje mee op de bugel.

Geslaagd

Met de Wedding Dance werd het prachtige concert afgesloten. Een klaterend applaus viel de musici aan het eind van het concert dan ook ten deel, zodat een toegift niet kon uitblijven. CMH kan terugkijken op een geslaagd optreden, waarover na afloop, onder het genot van een gezellig hapje en een drankje, door een ieder met genoegen werd terug gekeken.

Het volgende optreden in het jubileumjaar is op 5 juli tijdens Muziek, Borrels & Bites op het Tinneplein in Hattem. Op 16 november is het jubileumconcert CMH 125 jaar in MFC de Marke.

Afbeelding
Felicitaties waren er voor Cor Mars, die in de afgelopen week zijn 90e verjaardag vierde.
De schilderijen die werden gemaakt konden voorafgaand aan het concert bewonderd worden in de hal van De Open Poort.