archieffoto
archieffoto Foto: Angela van Erven

Dodenherdenking 4 mei

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM - Op zaterdag 4 mei 2024 zijn we in Nederland om 20.00 uur twee minuten stil. 

Dan herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Ook in Hattem worden herdenkingen georganiseerd.

De organisatie van de herdenkingen is in handen van het 4 en 5 mei comité Hattem en de gemeente. Dit jaar verlenen scouting De Trijsberg, muziekvereniging Ontwaakt en de Jan Jaspersschool hun medewerking.

Herdenking bij vier monumenten om 18.00 uur

Bij de monumenten aan de Geldersedijk, het Katerveer, de Zuiderzeestraatweg en op de Algemene begraafplaats worden door het 4 en 5 mei comité Hattem en het college van burgemeester en wethouders kransen gelegd. Zij worden bijgestaan door scouting De Trijsberg en een muzikant van Ontwaakt. De ceremonie bij deze monumenten begint om 18.00 uur. Geïnteresseerden zijn van harte welkom.

Herdenking in de Andreaskerk om 19.15 uur

Om 19.15 uur begint in de Andreaskerk op de Markt de herdenking. De kerk is vanaf 18.45 uur geopend. Na een woord van welkom door het 4 en 5 mei comité leest Mila Veldman uit groep 8 van de Jan Jaspersschool een gedicht voor. Niels van der Veen toont ons een korte animatiefilm, die hij maakte naar aanleiding van dagboekaantekeningen uit WOII. Luitenant-kolonel Jan-Peter Tiedink vertelt wat herdenken voor hem betekent. We sluiten de herdenking in de kerk af met een toespraak van burgemeester Marleen Sanderse. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Jaap Zwart op orgel en piano en Nataliia Slobodianiuk op bandura. 

Herdenking bij de vlag op de Markt om 19.50 uur 

Rond 19.50 uur wordt het programma vervolgd op de Markt:

  • Koralen door Ontwaakt en klokluiden
  • Taptoe en twee minuten stilte
  • Samenzang: eerste en zesde couplet van het Wilhelmus 
  • Kranslegging door burgemeester Sanderse
  • Kranslegging door Aaron Schreuders uit groep 8 van de Jan Jaspersschool, namens alle basisscholen in Hattem
  • Gedicht door Mila Veldman uit groep 8 van de Jan Jaspersschool
  • Slotwoord door de burgemeester 

Hierna is er voor iedereen gelegenheid om bloemen te leggen bij de vlag en bij het gedenkteken aan de zijkant van de kerk

Herdenkingsconcert in de Andreaskerk om 20.30 uur

Vocaal ensemble Cantabile brengt dit jaar het requiem Eternal Light van Howard Goodall ten gehore. De kerk gaat open om 20.20 uur. De uitvoering begint om 20.30 uur. De toegang is vrij.

Thuis live meekijken

Vanaf 19.15 uur kunnen de herdenking in de kerk en het herdenkingsconcert live gevolgd worden via RTV Hattem.