Afbeelding
Foto: Angela van Erven

Oproep: “Geen verstening op perceel Hessenweg/Roseboomspoor”.

· leestijd 2 minuten Algemeen

HATTEM – De groep aanwonenden van het bouwplan Hessenweg en Roseboomspoor pleit er in een brief aan het college en de gemeenteraad voor om in samenspraak met de buurt en toekomstige bewoners een integraal plan te maken voor zowel het perceel Hessenweg/Roseboomspoor als de Enkweg. 

Kritiek

“Dit is een belangrijk gebied zonder veel gemotoriseerd verkeer”, aldus Leo Bezemer, de vertegenwoordiger van de buurt, in een brief waarin kritiek wordt geuit op de plannen van de projectontwikkelaar voor dit gebied. “Een groene long en een goede basis voor veel gebruik. Een belangrijk gebied voor Hattem, zeker tegen de versteende omgeving met dichtbebouwde wijken.

Een gebied met perspectief en zeker met de ontwikkelingen rond klimaat en water is het een potentieel gebied om klimaatadaptatiemaatregelen en wateropvang mogelijk te maken.”

In een eerdere inspraakreactie in de commissievergadering werd door de buurt al geageerd op plannen om op deze locatie tijdelijke woningen te realiseren. Toen de gemeente hiervoor met twee andere locaties op de proppen kwam, was de schok bij de buurt groot toen pal voor kerst een brief van ontwikkelaar Bemog op de mat lag, met een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst over bebouwing Hessenweg/Roseboomspoor.

Verstening

“Er werd een plan gepresenteerd met circa 48 woningen gepropt in het eerste perceeldeel. Wanneer je dat doortrekt naar de kavel Enkweg 1 kom je in die lijn al gauw in de buurt van de 75 tot 85 woningen. Veel steen, veel parkeerplaatsen en een krappe ontsluitingsweg met haakse bochten. Is er geleerd van de verstening in de omgeving? Schijnbaar niet”, wordt opgemerkt in de brief.

Na de informatieavond is er een overleg geweest met wethouder Castelein met een afvaardiging van de bewoners. “De wethouder erkende dat de gang van zaken zo niet had gemoeten en dat het plan niet acceptabel was”, zo staat in de brief. De toezegging werd gedaan om de bewonersgroep te betrekken bij de verdere planvorming.

“Deze strekking is wat kort door de bocht’”, zo laat de gemeente in een reactie op dit schrijven weten. “De wethouder heeft tijdens het gesprek met de bewoners aangegeven dat de eerder getoonde kaart te voorbarig was - niet passend bij de fase van het project- en niet op die manier uitgevoerd zou worden. Hierdoor leek het alsof er al een plan lag en dat is niet zo. Het haalbaarheidsonderzoek is net gestart.”

Hoogbouw

In die commissievergadering van 26 februari werd het plan Hessenweg/Roseboomspoor opnieuw besproken, waarbij ook de optie om maximaal 3-laags te bouwen op tafel kwam. “Die drang tot volproppen is extra onbegrijpelijk om dat de Woonnota uitgaat van een bebouwing van het hele perceel Hessenweg/Roseboomspoor inclusief de Enkweg 1 met maximaal 35 woningen. 35 woningen in het hele gebied terwijl Bemog er al 48 wilde aanbrengen op een deel van het gebied. Bij maximaal 35 woningen is hoogbouw toch niet nodig?”, aldus de briefschrijvers.

Planvorming

In de commissie werd wethouder Castelein opgeroepen om met een voorstel te komen. De buurt pleit voor planvorming in nauwe samenspraak met de aanwonenden en toekomstige bewoners. “Dat besteed je niet uit aan de belanghebbende projectontwikkelaar.”

De groep buurtbewoners nodigt de raadsleden uit om ter plekke de situatie in ogenschouw te nemen.

Vervolg

Op de vraag wat de stappen zijn die de gemeente nu gaat ondernemen, wordt gemeld dat aan de slag wordt gegaan om de kaders verder te onderbouwen. “Waar mogelijk worden deze aangescherpt en wordt nader ingegaan op de punten die in de commissievergadering zijn genoemd. De aangepaste kaders worden aan de raad ter goedkeuring voorgelegd. Op basis daarvan kan Bemog dan het haalbaarheidsonderzoek voor woningbouw op deze locatie hervatten.”

Aangegeven wordt dat er wederom een informatieavond wordt gepland. Op dit moment is er nog geen datum gepland.

Op de vraag of de plannen naar aanleiding van de kritiek van de omwonenden worden aangepast, antwoordt de gemeente dat er op dit moment nog geen definitief plan is. “Bemog zal, naar aanleiding van alle input, de planontwikkeling voor dit perceel uitwerken. Het is daarom nu nog te vroeg om uitspraken te doen over bijvoorbeeld woningaantallen en verkeersbewegingen.”