Afbeelding
Foto: archief

Ondernemersvereniging niet eens met conclusies koopzondagen

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM – Ondernemersvereniging HAVO heeft een aantal kritische opmerkingen over het onderzoek dat de gemeente liet uitvoeren naar de koopzondagen. 

Het HAVO-bestuur is van mening dat de vraagstelling van de enquête incompleet was en dat het erbij betrekken van winkeliers buiten de binnenstad een vertekend beeld geeft. Ook hoort een zondagsopenstelling bij de huidige veranderde maatschappij, aldus de ondernemersvereniging.

Keuze

De HAVO pleitte eerder al voor zes koopzondagen per jaar met de keuzevrijheid aan de ondernemer om zelf te beslissen om open te gaan. Daar wordt nu een streep doorgehaald. Het college concludeert op basis van een enquête die begin dit jaar onder ondernemers werd gehouden dat er onder de winkeliers onvoldoende draagvlak is voor een zondagsopenstelling. “Het aantal ondernemers dat wel een openstelling wenst, is aanzienlijk lager dan de gestelde minimaal 66 % in het Bestuursakkoord. Met deze uitkomst ziet het college geen aanleiding om de zondagsopenstelling in de Verordening Winkeltijden op te nemen.”

Conclusie

Deze conclusie is wat betreft de HAVO wat te kort door de bocht. Niet alleen vinden zij de vraagstelling van de enquête incompleet, ook het erbij betrekken van winkeliers buiten de binnenstad zou een vertekend beeld geven van de welwillendheid van de winkeliers in de binnenstad als het gaat om zondagsopenstelling. “De winkeliers in de binnenstad hebben de zondags openstelling aangevraagd. De uitslag geeft nu geen precies beeld weer van hun bevindingen. Ook wordt in de uitslag aangegeven dat er meer winkeliers in de binnenstad op zondag open willen dan winkeliers in het buitengebied. Bijna de helft van de winkeliers in de binnenstad geeft via de enquête aan open te willen en 15 opmerkingen blijken positief te zijn en geen bezwaar te hebben dat anderen opengaan. Immers de vraag: “Heeft u bezwaar tegen openstelling van winkels op zondag” is in de enquête niet gesteld. Het feit dat 20 winkeliers aangegeven hebben wel open te willen, wordt geheel genegeerd en zou een basis kunnen zijn voor overleg.”

Belang

Binnen de maatschappij van deze tijd hoort een zondagsopenstelling, aldus de HAVO. “Oudere winkeliers stoppen en/of de zaak wordt overgenomen. Startende winkeliers willen beginnen. Voor hen is het van belang dat dit economisch haalbaar blijft. In de huidige maatschappij is het mogelijk om via internet 24/7 iets te kopen. Ook wordt er gekeken naar de omliggende plaatsen waar al wel zondagsopenstelling is. De bezoekers van Hattem ervaren op zondag de gesloten stad als ongezellig. Vanuit de recreatiesector wordt dit punt regelmatig benoemd. Er kan alleen van de horeca gebruik gemaakt worden. Ook de musea en hun winkels zijn open. De openstelling van horeca, musea en winkels in de musea ten opzichte van de winkeliers in de binnenstad geeft een rechtsongelijkheid weer.” Het bestuur van de HAVO zou dan ook graag met het college en de raad een gezamenlijke inzet zien voor een levendige binnenstad, zeker nu blijkt dat bijna de helft van de winkeliers in de binnenstad graag deelneemt aan de zondagsopenstelling.