Afbeelding
Foto: Gonny van Duinen

Indrukwekkende Dodenherdenking

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM – Ook in Hattem werd zaterdag op indrukwekkende wijze stilgestaan bij de Nationale Dodenherdenking.

De herdenking op 4 mei ging rond 18.00 uur ging van start bij de monumenten aan de Geldersedijk, het Katerveer, de Zuiderzeestraatweg en op de Algemene begraafplaats. Daar werden door het 4 en 5 mei comité Hattem en het college van burgemeester en wethouders kransen gelegd.

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Grote Kerk werden de bezoekers welkom geheten door Hanneke Jurriëns namens het 4 en 5 mei comité Hattem. Vervolgens las Mila Veldman uit groep 8 van de Jan Jaspersschool een zelfgeschreven gedicht voor.

Niels van der Veen vertelde in een persoonlijk verhaal waarom hij voor zijn afstudeeropdracht de fascinerende korte film ‘Sporen van de oorlog’ heeft gemaakt. 

Luitenant-kolonel Jan-Peter Tiedink gaf aan wat herdenken voor hem betekent. “Achter oorlog en vrede zitten verhalen. Herdenken is een moment van bezinning: vrijheid is een kostbaar bezit. Wij eren hun offer door hen te gedenken en te blijven strijden voor vrede en veiligheid.” 

De herdenking in de kerk werd afgesloten door de voorzitter van het 4 en 5 mei comité burgemeester Marleen Sanderse. Daar riep zij op om met respect te accepteren dat iedereen verschillend is. De burgermoeder benadrukte hoe waardevol de gesprekken waren die in de afgelopen weken met de oudste leerlingen van de basisscholen werden gevoerd met het 4 en 5 mei comité. 

“Op één van de scholen werd mij door een leerling de vraag gesteld: “Waarom is herdenken zo belangrijk?” Het antwoord klinkt soms zo abstract. Denken aan iets dat je zelf niet hebt meegemaakt, een oorlog van tachtig jaar geleden. Maar het wordt concreter wanneer je denkt aan hoe zulke verschrikkingen kunnen beginnen, waar de kern ervan zit. Dan doel ik op hoe mensen met elkaar omgaan. Dat je anderen buiten sluit. Soms gewoon om wie ze zijn of wat hun achtergrond is.” 

De muzikale omlijsting in de dienst werd verzorgd door Jaap Zwart op orgel en piano en de Oekraïense Nataliia Slobodianiuk op de bandura. 

Na de taptoe vanaf het bordes van het stadhuis volgde twee minuten stilte op de Markt voor allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. De vele aanwezigen op het Marktplein zongen vervolgens samen het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus. Bij de vlag werden kransen gelegd door burgemeester Sanderse en Aaron Schreuders van de Jan Jaspersschool, namens alle basisscholen. Mila Veldman las een gedicht voor waarna burgemeester Sanderse de herdenking op het Marktplein afsloot.

Een muzikale afsluiting van de Dodenherdenking in Hattem was in de Grote Kerk waar het vocaal ensemble Cantabile het requiem Eternal Light van Howard Goodall ten gehore bracht. 

Meer over Nationale Dodenherdenking op de voorpagina van de Hattemer van volgende week.

Afbeelding
Luitenant-kolonel Jan-Peter Tiedink gaf aan wat herdenken voor hem betekent
Mila Veldman uit groep 8 van de Jan Jaspersschool las gedichten voor die zijzelf heeft geschreven. .