Afbeelding
Foto: Voerman Stadsmuseum Hattem

Jubileumexpositie Voerman Stadsmuseum

Algemeen

HATTEM – Dit jaar viert het Voerman Stadsmuseum Hattem het 75-jarig bestaan. Om dat jubileum te onderstrepen, presenteert het jarige museum een grote overzichtstentoonstelling rond Jan Voerman senior. De jubileumexpositie wordt 26 april officieel geopend.

Expositie

Deze speciale jubileumexpositie ‘Voerman senior’ brengt het leven èn werk van de schilder in beeld, die met zijn zoon Jan Voerman junior naamgever van dit museum is. De expositie biedt een veelzijdige kijk op Voerman senior en toont diverse werken die nog niet eerder in het museum te zien zijn geweest. Het museum put hiervoor uit de eigen collectie, maar daarnaast zijn er ‘Voermannen’ te zien van de familie Van den Noort uit Den Haag, evenals kunstwerken die Wietse van den Noort heeft gemaakt.
Voor deze overzichtstentoonstelling is de volledige eerste verdieping van het museum ingeruimd. De bezoekers worden meegenomen langs het levenspad van de kunstenaar en er worden kunstwerken getoond die in de verschillende periodes van zijn leven gemaakt zijn.

Collectie

Naast de Voerman-collectie van de familie van Den Noort is er een selectie werken te zien van Wietse van den Noort, een begenadigd schilder. Het gaat hier om portretten, stillevens en in het buitenland gemaakte landschapsschilderingen.

Om plaats te maken voor de jubileumexpositie is de collectie van Jan Voerman junior verhuisd naar de begane grond. Deze verhuizing heeft er toe geleid dat de junior-collectie opnieuw is vormgegeven waarbij er andere accenten konden worden gelegd.
De jubileumexpositie en de ‘verhuisde’ junior-collectie zijn in deze vorm tot en met 31 oktober te bekijken. Deze tentoonstelling vormt tevens de ‘aftrap’ voor diverse jubileum-activiteiten die het museum voor later dit jaar op het programma heeft staan.