Jaap Jonker bij het beoogde terrein van De Luwte.
Jaap Jonker bij het beoogde terrein van De Luwte. Foto: Peter Timmer

De Luwte baalt van vertraging plannen

· leestijd 4 minuten Algemeen

HATTEM – Inwoners en de gemeente Hattem wachten met smart totdat de rechter eindelijk een uitspraak doet over de Woonzorgzone aan de Geldersedijk. Tot die tijd liggen de plannen voor de bouw van twee scholen, woonvoorziening De Luwte en zorgwoningen in de ijskast. Deze gang van zaken heeft grote gevolgen voor de potentiële bewoners van De Luwte en hun ouders.

Bezwaar

De gemeenteraad heeft het bestemmingsplan Woonzorgzone Geldersedijk aangenomen. Dit plan houdt in dat op de voormalige ijsbaan zorgwoningen, een Integraal Kindcentrum (IKC), met daarin de basisscholen De Zaaier en Van Heemstraschool, en woonvoorziening De Luwte een plaats krijgen.

De Belangengroep Woonzorgzone Geldersedijk Hattem ziet niks in de plannen van de gemeente om naast woningen voor senioren ook een Integraal Kind centrum op het braakliggende terrein te realiseren. De gang naar de rechter zien de tegenstanders als laatste strohalm om de plannen tegen te houden.

Uitspraak

Op 15 april 2022 besloot de Raad van State het plan te schorsen. Hoewel de belangen van De Luwte, het IKC en de scholen aanzienlijk gewicht in de weegschaal leggen, geven deze niet de doorslag, zo luidde de uitspraak. De voorzieningenrechter was van oordeel dat het belang van de belangengroep, het voorkomen van een onomkeerbare situatie hangende de bodemprocedure, zwaarder weegt.

Totdat de Raad van State een definitief oordeel velt, wordt er niet gebouwd. De Raad van State heeft een enorme achterstand waardoor zaken lang op de rol staan om behandeld te worden.

Frustratie

Deze hele gang van zaken leidt tot grote frustratie bij voorzitter Jaap Jonker van stichting de Luwte Hattem. Stichting de Luwte werd in 2013 opgericht door een groep ouders met de wens om zo goed mogelijk te voorzien in de woonwensen en begeleiding van hun kinderen.

“Doelstelling is het realiseren van een woonvorm in Hattem voor mensen met een verstandelijke beperking en/of stoornis in het autistisch spectrum. De Luwte wil een betaalbare woonvorm in Hattem realiseren voor 22 bewoners. Zodat zij in een eigen appartement met hun eigen voordeur kunnen wonen. De potentiële bewonersgroep is zowel qua leeftijd als geslacht gemengd van samenstelling. De Luwte wil passende, begeleidende zorg aanbieden met een achterwacht die 24 uur per dag bereikbaar is om de bewoners bij onvoorziene gebeurtenissen op te vangen. Begeleiding wordt op maat geboden, afgestemd op de individuele behoeften van de bewoner”, geeft de voorzitter aan.

Bedroevend

Hoewel Jonker begrijpt dat het recht om bezwaar te maken een groot goed is, baalt hij van de hele gang van zaken. Hij is van mening dat de belangengroep die bezwaar maakt, geen idee heeft van de directe en indirecte gevolgen voor deze kwetsbare doelgroep.

”Het frustreert dat 50% van de belangengroep niet eens in de directe omgeving woont, maar toch bezwaar maakt. En waartegen eigenlijk? Ook zijn de bezwaarmakers niet volledig geïnformeerd en het overgrote merendeel realiseert zich niet wat de gevolgen voor anderen zijn. Toch hebben ze hun handtekening gezet zodat er ook namens hen bezwaar kan worden gemaakt op de wijziging van het bestemmingsplan.”

Eenvoudig

Het blijven uitstellen van de bouwplannen heeft volgens Jonker grote gevolgen voor de doelgroep en de betrokken ouders. “Recent sprak ik een ouder die zijn kind, inmiddels jongvolwassen, heeft ingeschreven bij De Luwte. Na vijf jaar wachten, was de situatie thuis te belastend en is het kind uit huis geplaatst. Helaas kon dit niet in de nabijheid van Hattem. Deze ouders willen hun kind blijven ondersteunen en de o zo nodige liefde geven. Helaas is dit door de afstand niet mogelijk. Nu zitten zowel de ouders als het kind in een situatie die ze bijzonder verdrietig maakt. Als ik zo’n verhaal aan hoor, schieten de tranen in mijn ogen. Ik schaam mij dat we met zijn allen niet in staat zijn geweest om De Luwte binnen 10 jaar te realiseren. Hoe mooi zou het toch zijn geweest als deze jonge inwoner van Hattem gewoon in ons mooie Hattem, dichtbij zijn ouders had kunnen blijven wonen? En zo ken ik meer verhalen over knellende situaties die met realisatie van de Luwte een betere uitkomst zouden hebben. Zo schreven wij onder andere naar de Raad van State: “Het bestuur van stichting de Luwte, de bij haar ingeschreven potentiële bewoners en hun ouders/verzorgers benadrukken dat verdere vertraging zal leiden tot escalatie van verschillende woonsituaties. Het is van groot belang dat de plannen spoedig doorgang vinden, zodat gelijke behandeling en ontwikkelingskansen van onze potentiële bewoners aan de orde is.”

Oproep

Jonker doet een oproep om het initiatief van De Luwte een warm hart toe te dragen. “Help ons om ons mooie doel te behalen en stap over uw individuele bezwaren heen en zie het grotere hogere en mooie doel om onze samenleving wat menselijker en verdraagzamer te maken.”

Op de vraag of de Luwte op een andere locatie dan het voormalige ijsbaanterrein kan worden gerealiseerd, wordt aangegeven dat ze ook daar waarschijnlijk tegen dezelfde (bezwaar)procedures aanlopen. “De huidige vertragingstijd kunnen we niet meer terug halen, maar als we nog gaan meemaken dat de bouwvergunningen aangevraagd mogen worden, herinner dan dit relaas. En stop met vertragen en laat deze kwetsbare groep (jong) volwassenen een fijne woonplek in ons aller - dus ook van hen - mooie Hattem verkrijgen.

We zitten nu al op deze rijdende trein, zij het met heel veel vertraging. De locatie is nooit een doel geweest, realisatie van de Luwte wel. Starten met een andere locatie zal waarschijnlijk betekenen dat we weer opnieuw moeten beginnen. Maar we staan zeker open voor alternatieven zonder tijdrovende bezwaren.”

Wethouder

Verantwoordelijk wethouder Koen Castelein laat in een reactie weten de frustratie van zowel de initiatiefnemers als de belanghebbenden, zoals de twee scholen, de kinderopvangorganisaties en de woningzoekenden, te delen en te begrijpen. “Het is zeer teleurstellend dat de wachttijd voor de behandeling van het beroep, voor een plan met zo’n grote, positieve, maatschappelijke impact, zó lang is.”

De wethouder geeft aan dat hij op dit moment geen andere stappen kan ondernemen. “In het voortraject is, zowel door de organisatie als door de gemeente, gekeken naar andere, mogelijke locaties voor de Luwte. Uiteindelijk viel de keuze op de woonzorgzone. En dat is nog steeds een geschikte locatie, daar doet de vertraging niets aan af. De gemeente kan geen invloed uitoefenen op de werkdruk bij de Raad van State.”