Afbeelding

Dag van de Mantelzorg

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM – Volgens landelijke cijfers geeft inmiddels 1 op de 3 Nederlanders onbetaalde zorg of ondersteuning aan een naaste of bekende, variërend van dagelijkse verzorging en begeleiding tot emotionele steun of praktische hulp. Op 10 november is het de Dag van de Mantelzorg en worden deze onzichtbare helden in het zonnetje gezet.

Hard nodig

Mantelzorgers zijn hard nodig. Zeker nu meer mensen steeds ouder worden en de druk op de zorg toeneemt is het voor de meeste mensen geen kwestie óf je mantelzorger wordt, maar eerder wannéér je mantelzorger wordt. Vaak ervaren mantelzorgers het als vanzelfsprekend en waardevol om deze rol te vervullen, maar soms voelt het tegelijkertijd als een verplichting of last. Bijvoorbeeld wanneer er merkbaar minder tijd overblijft voor werk, gezin en/of leuke dingen. Of wanneer er taken op het bordje van de mantelzorger terecht komen die eigenlijk helemaal niet bij hem/haar passen.

Dag van de Mantelzorg

Mantelzorg is een vorm van informele zorg, waardoor het lang niet altijd zichtbaar is voor de buitenwereld. Daarom is er aandacht voor al deze ‘onzichtbare helden’ op 10 november: de Dag van de Mantelzorg. Welzijnswerkers van Stichting Welzijn Hattem en raadsleden van de Gemeente Hattem zullen op deze dag bij alle mantelzorgers die bekend zijn bij SWH langsgaan om hen te bedanken voor hun toewijding. Als blijk van waardering ontvangen de mantelzorgers een klein presentje.

Steunpunt Mantelzorg

Vanuit SWH is er het hele jaar door aandacht voor mantelzorgers. De deur van het Steunpunt Mantelzorg staat dagelijks open voor vragen, en er worden regelmatig webinars met interessante inhoudelijke informatie georganiseerd. Daarnaast faciliteert SWH mantelzorgers bij het organiseren van bijeenkomsten om met elkaar in gesprek te gaan, van elkaar te leren en steun te zoeken. Zo heeft er in september nog een bijeenkomst over mantelzorg en dementie plaatsgevonden.

Mantelzorgers die nog niet bij SWH geregistreerd zijn maar wel graag op de hoogte willen blijven van het aanbod voor mantelzorgers in Hattem kunnen zich aanmelden via de website: www.swhattem.nl/mantelzorg.

Neem voor meer informatie of vragen contact op met Mariëtte van Raalte, coördinator van het Steunpunt Mantelzorg bij SWH: mariettevanraalte@swhattem.nl, tel. 038-4432881, Whatsapp: 06 20046859.