Afbeelding
Gonny van Duinen

Ontmoeting met een Hattemer lijsttrekker: Arend Palland

· leestijd 4 minuten Algemeen

HATTEM- In aanloop naar deze verkiezingen besteden RTV Hattem en De Hattemer wekelijks aandacht aan de verkiezingen. De rubriek Stadsgenoot wordt omgedoopt tot Fractiegenoot. 

Wekelijks wordt voor deze rubriek een lijsttrekker geïnterviewd waarin onderwerpen aan de orde komen over de lijsttrekker persoonlijk, maar ook thema’s waarin de partij van de geïnterviewde zich onderscheidt van andere partijen. De zaterdag na publicatie van het artikel volgt dan een gesprek in Hattem Actueel tussen 11.00 en 12.00 uur. Dit gesprek is live te volgen via radio en tv Hattem.

Ontmoeting met een Hattemer lijsttrekker

Deze keer Arend Palland

In het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie Hattem staat dat de fractie van de ChristenUnie wellicht de vrolijkste fractie van Hattem is. Maar is Arend Palland, de lijsttrekker van deze partij, ook zo vrolijk? Volgens Danielle, Arends vrouw, is haar man een rasoptimist. “Bij Arend is niets te gek”, vertelt ze. Danielle is geboren en getogen Hattemer en is er maar wat trots op dat ze haar Arend zo enthousiast voor ons stadje heeft gekregen.

“Natuurlijk doe ik het voor Hattem”, zegt Arend, “maar het moet ook gezellig zijn. Als fractie moet je naast het serieuze werk ook lol hebben. Je neemt een besluit niet in je eentje. Ik ben een harmoniezoeker en zoek altijd breed draagvlak voor het mooie Hattem. Gelukkig is de sfeer in de raad en de fractie goed”. 

Vragen van kinderen
Tijdens het inspreken in de raad haalt Arend vaak zijn kinderen aan. “Onze oudste dochter, Hanna, wil zelf politicus worden. Wij praten vaak over politiek in Hattem. Ik wil graag een mooi Hattem kunnen doorgeven. De afgelopen vier jaar bezocht ik regelmatig scholen en sprak ik met kinderen over wat hen bezighoudt. Kinderen zijn heel betrokken bij hun leefomgeving. Zij vragen bijvoorbeeld ‘Waarom worden hier de bomen gekapt? Of: Hoe fiets ik veilig door Hattem?’. Dingen die wij in Hattem hebben, zijn super grijpbaar voor kinderen. Het helpt mij heel goed in het raadswerk om te kijken door de ogen van een kind. Hun mening kan heel snel vergeten worden, omdat ze geen spandoek ophangen en er niet zijn als er besluiten worden genomen. Daarom stellen wij ook voor om een lege stoel in elke raadsvergadering te plaatsen. Een lege stoel kun je zien als de stoel van Elia uit de bijbel om een vreemdeling die ineens langs kan komen te ontvangen. Het idee van de lege stoel zoals wij die voorstaan komt uit het boek ‘De goede voorouders’ van Roman Krznaric. Om kortetermijndenken in de politiek te bestrijden moeten we veel meer nadenken over wat een besluit dat je neemt betekent voor de generatie die na ons komt.”

De vier kinderen van Arend en Danielle - Hanna, Boas, Sara en Juda - weten heel goed dat papa meedoet aan de verkiezingen. Ze vinden het vooral heel leuk dat papa op de verkiezingsborden staat. Ook vinden ze het een sport om te tellen hoe vaak hij in De Hattemer staat.

Talenten inzetten

Aan de andere kant is het ook wel eens pittig als Arend ’s avonds niet thuis is vanwege het raadswerk. “Ik probeer elke avond voor te lezen. Dat werkt vaak niet op maandagavond, want dan zijn er vergaderingen. Ik moet dan de volgende avond een extra hoofdstuk voorlezen”. Toch kiest Arend er niet voor om minder te gaan doen. “Ik kan niet stilzitten. Als ik vroeger naar mijn ouders keek, dan dacht ik: wat zijn die druk. Nu ben ik dat zelf ook, terwijl ik toen dacht, dat gaat mij echt niet gebeuren. Ik speel ook gitaar in de kerk en repeteer daarvoor regelmatig. En in mijn werk doe ik weer heel andere dingen dan in de gemeenteraad en de kerk. Ik heb die afwisseling nodig. Ik probeer de talenten die ik gekregen heb op een goede manier in te zetten”.

Arend wil dat Hattemers zich gehoord en betrokken voelen. “Bij participatie gaat het vaak over mensen die je niet hoort en niet aan tafel krijgt. Voordat je begint aan een traject, moeten we kijken hoe een onderwerp zich leent voor inbreng van inwoners. Ik vind dat we de afgelopen jaren juist heel veel aan participatie hebben gedaan, maar er staan ons ook nog uitdagingen te wachten zoals het bepalen van bouwhoogtes, parkeerplaatsen en het behoud van groen. Dat betekent niet dat je met alle winden meewaait en dus niet dat je iedereen tevreden kan stellen”. 

Woonzorgzone

“Dit geldt bijvoorbeeld voor de Belangengroep Geldersedijk. Zij vinden dat er niet genoeg participatie is geweest en voor hen is een IKC in de woonzorgzone een no go. Ik vind dat jammer want in het land zijn er allerlei gave voorbeelden van intergenerationeel contact die de verbinding tussen jong en oud versterken. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat bij ouderen met beginnende dementie de vitaliteit toeneemt als zij kinderen zien spelen. Het is daarom belangrijk met elkaar in gesprek te blijven, maar dat is helaas niet altijd gelukt. Het lukt niet altijd om iedereen tevreden te houden. Ik herken dat dat in Hattem heel lastig is. Uiteindelijk moeten we in de raad alle belangen afwegen en tot een besluit komen”.

Historie en vooruitkijken

Voor Arend Palland is het de tweede keer dat hij lijsttrekker is voor de ChristenUnie Hattem. “Het voelt anders dan vier jaar geleden. Toen begon ik net in de politiek, nu heb ik enige historie. Daarmee bedoel ik dat we in deze verkiezingstijd terugkijken en verantwoording afleggen over wat we gedaan hebben de afgelopen vier jaar, maar ook dat we ook vooruitkijken. Vier jaar geleden was het voor mij alleen vooruitkijken”. 

“Het voelt nu ook anders. We zijn de grootste partij en dat willen we houden. We hopen dat de mensen oog hebben voor wat we allemaal hebben gedaan en ook de positieve dingen zien. Ik hoop ook dat we de komende raadsperiode een begin kunnen maken met de lange termijn dromen voor Hattem. Dromen zoals het verplaatsen van Petfood, energieneutraal maken van onze stad, recreëren bij de Watermulder en een treinstation Hattem. Dat zijn voor mij grote thema’s om de komende vier jaar aan te werken”.

***

Hattem Actueel

Wilt u meer weten over deze Hattemer lijsttrekker? Kijk of luister dan zaterdag 5 maart 2022 tussen 11.00 en 12.00 uur naar Hattem Actueel, het wekelijkse actualiteitenprogramma van RTV Hattem op radio en tv. 

Of luister de uitzending via uitzending gemist op rtvhattem.nl.

Dit is een coproductie van De Hattemer en RTV Hattem