Afbeelding
.

Speculanten weren van Hattemse Woningmarkt

Algemeen

HATTEM- Teun Juk van het CDA vroeg tijdens de raadsvergadering aandacht voor de Hattemse woningmarkt en het weren van speculanten. 

“De WOZ-waarde van de woningen is weer flink gestegen. Dat is mooi voor woningeigenaren. Maar we zien ook dat woningen te duur worden voor veel doelgroepen en dat is niet goed”, aldus Juk. “Daarnaast zijn er ontwikkelingen dat speculanten huizen opkopen en vervolgens duur doorverhuren. Mij bereiken signalen dat ook in Hattem hier al voorbeelden van zijn.” Een zorg die werd gedeeld door de Pvda bij monde van fractievoorzitter Tonny Keizer.

Om die speculanten te weren van de Hattemse woningmarkt pleitte Juk voor een zelfbewoningsplicht. “Het gaat het CDA er vooral om dat starters en mensen met een middeninkomen een kans kunnen krijgen om een huis te kopen en niet overboden worden door speculanten.” Hij vroeg het college te laten onderzoeken of een dergelijke plicht kan worden ingevoerd.

Wethouder Schipper deelde deze zorgen. “Ik heb begrepen dat in Den Haag een coalitievoorstel is ingediend om te komen tot een opkoopbescherming. Hierdoor is doorverhuur niet meer mogelijk en dient men een woning minimaal 5 jaar zelf te bewonen, vóórdat je het met rendement mag doorverkopen of doorverhuren. Het zou mooi zijn als dat voor elkaar komt.” In dat geval is volgens Schipper een aparte zelfbewoningsplicht in Hattem niet nodig.