Afbeelding
Eigen foto

Biljartvereniging DOS teleurgesteld

· leestijd 3 minuten Algemeen

HATTEM – Biljartvereniging Door Oefening Sterk (DOS) is zeer teleurgesteld in meerderheid van de raad en de gemeente Hattem.

In de commissievergadering Algemene en Ruimtelijke Zaken bleek dat er vanuit de raad en het college van B & W onvoldoende draagvlak is voor het initiatiefvoorstel maatschappelijk financieren waarvoor een gemeentegarantie voor nodig is. 

DOS vraagt om hulp

Eerder dit jaar ontving de gemeenteraad een brief van de biljartvereniging. In deze brief vraagt DOS om hulp van de gemeente bij een nieuwe hypotheek voor verenigingsgebouw. De vereniging wil af van de torenhoge rente die ze voor de hypotheek bij de Rabobank moeten betalen. 

DOS heeft rond de 80 leden. Samen met Fanfarekorps Ons Genoegen is het onderkomen gevestigd in de Triangel. “Biljarten is een prachtig tijdverdrijf. Het niveau in Hattem is goed. DOS heeft Nederlandse kampioenen in huis. De Triangel is zeven dagen in de week open. Het fungeert een beetje als hangplek voor ouderen. Het sociale aspect is minstens zo belangrijk. Anders dan bij veel andere verenigingen, maakt DOS geen aanspraak op subsidiemogelijkheden. Al jaren houden we onze eigen broek op. Door investeringen in zonnepanelen en LED-verlichting zijn de energiekosten flink gedaald. We kijken waar we kosten kunnen besparen. Mede door de regelgeving wordt het steeds lastiger om kostendekkend te draaien. Daar komt bij dat de helft van de begroting gedekt is door de bar-inkomsten. In deze corona-tijd wordt het er allemaal niet makkelijker op”, geeft penningmeester Bert Bergman aan. 

Binnen de huidige kaders kon er geen makkelijke oplossing worden gevonden voor de financiële vraag van DOS. De gemeente Hattem heeft alleen een regeling waarbij verenigingen die nieuwe investeringen doen goedkoop kunnen lenen. Door deze regeling kon bijvoorbeeld de Hattemse Mixed Hockeyclub een nieuw veld aanleggen.

Initiatiefvoorstel 

CDA-raadslid Harry Kremer is daarom samen met het bestuur van DOS op zoek gegaan naar een oplossing. Dit resulteerde in een initiatiefvoorstel dat vorige week op de agenda stond in de commissie Algemene en Ruimtelijke zaken. Kremer verzocht het college om garant te staan voor een lening via de organisatie Maatschappelijk Financieren. Hierdoor is herfinanciering van de lening van DOS rechtstreeks mogelijk bij overheidsbanken de Nederlandse Waterschapsbank (NWB) of de BNG Bank. Daarnaast vraagt het CDA-raadslid of de beleidsnotitie verstrekken geldleningen sportverenigingen zodanig aangepast kan worden, dat herfinanciering ook onder de reikwijdte van de notitie kan gaan vallen. “Omdat herfinanciering niet onder de vigerende beleidsnotitie valt, komen DOS en andere sportverenigingen niet in aanmerking voor een lagere exploitatie rente. Het onderscheid tussen nieuwe investeringen en herfinanciering lijkt daardoor tot rechtsongelijkheid tussen verengingen te leiden. Het gevolg voor DOS is dat de vereniging zich moet wenden tot een reguliere geldverstrekker. Mede door de coronacrisis staan verenigingen en stichtingen financieel onder druk. Met de rentebesparing die gehaald kan worden is DOS in beter is staat de vereniging financieel gezond te houden. Voorwaarde is dat er een regeling komt waar ook andere verenigingen gebruik kunnen maken en het risico voor de gemeente gering is”.

Raad en college vrezen precedentwerking

De overige raadsfracties vonden het een sympathiek voorstel, maar vrezen voor een precedentwerking. Zij geven de voorkeur om vast te houden aan het bestaand beleid waar vooraf een zorgvuldig traject is doorlopen. Verenigingen zijn zelf verantwoordelijk voor de financiën. De gemeente is geen bank van leningen. Ook het college geeft in een memo aan bedenkingen te hebben tegen het voorstel. “Het in algemene zin door de gemeente bijdragen aan de financiële ruimte voor een vereniging, is geen doel op zich. Ten tweede willen we als gemeente investeringen mogelijk maken in accommodaties die noodzakelijk zijn voor actieve sportbeoefening. Ten derde vervalt bij de voorgestelde wijziging de rol van de Stichting Waarborgfonds. SWS toetst de financiële haalbaarheid van de plannen aan de voorkant, en houdt gedurende de looptijd van de borgstelling een vinger aan de pols”. Ook vreest het college het risico op precedentwerking. Het college pleit voor het hanteren van kaders die zo dicht mogelijk bij de bestaande beleidsnotitie liggen. 

Teleurstelling is groot 

De penningmeester van DOS benadrukt dat de biljartclub geen lening van de gemeente wenst, alleen een risicoloze garantiestelling. “Hierdoor kan DOS door bemiddeling van het NOC NSF rechtstreeks een lening aantrekken van de BankNederlandseGemeenten of WaterSchapsBank. Deze garantie kan worden gedekt door hypotheekstelling op het onroerend goed van de biljartvereniging. De bezwaren die de fracties maken zijn volledig gericht op de afwijkingen met het huidige regeling. Precedentwerking is bijvoorbeeld niet aan de orde, omdat het alleen gaat om onroerend goed, waarvan het bedrag van de garantie minder is dan 50% van de OZB waarde. De Gemeente kan de Biljartvereniging kosteloos en risicoloos een helpende hand toe steken, maar doet dit onbegrijpelijk niet”.

Toen bleek dat de overige raadsfracties niet konden instemmen met het voorstel gaf een teleurgestelde Kremer aan te overwegen het initiatief terug te trekken. “Het CDA is van mening, dat de raad DOS zou moeten helpen om lage rentekosten te verkrijgen. Het kost de gemeente geen geld en er is geen financieel risico voor de gemeente. Dus had het CDA zeker verwacht steun te krijgen van de andere fracties. Erg teleurstellend en ook moeilijk te begrijpen is, dat de andere fracties zich concentreren op punten, die weinig of geen toegevoegde waarde hebben om DOS en andere verenigingen te helpen om lage financieringskosten te verkrijgen”.

Wat nu rest voor de biljartvereniging is de hoge rente van de Rabobank de accepteren. “De vervaldatum voor de hypotheek vervalt eind november. Dankzij de gemeente zijn we nu € 2800.- op jaarbasis meer kwijt”, concludeert penningmeester Bergman.