Afbeelding

Werkbezoek CDA aan Biljartvereniging DOS

· leestijd 2 minuten Algemeen

HATTEM- In juni ontving de Hattemse gemeenteraad een brief van biljartvereniging DOS. In deze brief werd ondersteuning gevraagd aan de gemeente Hattem voor een nieuw af te sluiten lening voor het gebouw. De gevolgen van de coronacrisis voor de vereniging kwamen in deze brief ook aan bod.
Namens het CDA gingen Harry Kremer (fractielid) en Sigrid Mulder (steunfractielid) op bezoek bij de vereniging om de achtergrond van deze brief beter te begrijpen en kennis te maken met deze vereniging. Zij werden ontvangen door penningmeester Bergman die hen rondleidde door verenigingsgebouw “De Triangel”. Dit gebouw werd twintig jaar geleden samen gebouwd met Fanfarekorps Ons Genoegen. Bergman: “Nog steeds is er een heel prettige samenwerking tussen de beide verenigingen.” Anders dan bij veel andere verenigingen, maakt DOS geen aanspraak op subsidiemogelijkheden. Bergman: “Al die jaren houden we onze eigen broek op. Door investeringen in zonnepanelen en LED verlichting zijn de energiekosten flink gedaald. Maar mede door regelgeving wordt het steeds lastiger om kostendekkend te draaien.”
Sinds 1 juli kan er weer gebiljart worden in “De Triangel”. Dat is in economische zin zeer prettig omdat de vereniging haar barinkomsten moest missen. Deze inkomsten zijn een wezenlijk onderdeel van de begroting. Maar belangrijker nog: het sociale aspect kan weer worden opgepakt. De bestuursleden Jan Pot, Gerard Liefers en Bert Bergman leggen uit dat de vereniging ook echt een plek is voor ontmoeting tussen – veelal – gepensioneerden. . “Ik heb mijn dagelijkse loopje naar de club gemist”, bekent Gerard Liefers. “Mensen kunnen hier elke dag in- en uitlopen tussen 12 uur ’s middags en half 12 ’s avonds. Er is altijd wel iemand om een biljartje mee te leggen, een praatje mee te maken of om een kopje koffie te drinken rond de bar”, aldus Liefers.
Voorzitter Jan Pot legt ook uit dat biljarten juist ook voor ouderen een mooie manier is om actief te blijven: “er wordt echt wat gevraagd van je concentratievermogen, de oog- handcoördinatie, je verstand en je wisselt tussen staan en zitten.” Incidenteel is er een overleg tussen Stichting Welzijn Hattem: “dan komt er ook wel het verzoek of wij eens iemand kennis kunnen laten maken met de vereniging. Zo hebben we weleens iemand achter de begonia’s weg kunnen trekken”, lacht Pot.

Maar er wordt ook op niveau gebiljart: “We doen goed mee in de competitie en je kunt hier ook biljartlessen volgen”, vertelt Bergman. Om er aan toe te voegen dat je je zeker niet moet laten afschrikken door de verschillende niveaus: “Hoog en laag speelt door elkaar en met elkaar, ieder heeft een eigen uitdaging op zijn niveau.” Het CDA was 'blij verrast' hoe familiair de sfeer bij de biljartvereniging is. "Zij heeft zeker ook in sociale zin een toegevoegde waarde voor Hattem. Maar ook de prestaties niet vergetende!", aldus het CDA. Binnen de huidige kaders kan er niet een makkelijke oplossing worden gevonden voor de financiële vraag van DOS. Mede namens de raad zal Harry Kremer met het bestuur van DOS op zoek gaan naar een oplossing.