Afbeelding
.

Komst Lidl stap dichterbij

· leestijd 2 minuten Algemeen

HATTEM – Als het aan de Lidl en het college ligt gaat de schop een dag na het vaststellen van het bestemmingsplan de grond in aan de Populierenlaan. Zover is het nog niet. De raad is op 15 november aan zet om daadwerkelijk groen licht te geven door het bestemmingsplan vast te stellen en een omgevingsvergunning te verlenen voor de komst van een derde supermarkt naar Hattem. Of er dan eindelijk gestart kan worden met de bouw is afhankelijk of er een beroep wordt ingesteld bij de Raad van State.

Meerderheid voor
Tijdens de bespreking van het raadsvoorstel bestemmingsplan Lidl in de commissie Algemene en Ruimtelijke zaken werd al duidelijk dat het voorstel niet als hamerstuk op de raadsvergadering van 15 november komt te staan. Een voorzichtige inschatting is dat een meerderheid van de raad positief op het raadsvoorstel gaat reageren. Toch werd het bestemmingsplan tijdens de commissievergadering weer tot in den treure besproken, terwijl een groot deel van de Hattemers maar op één ding willen horen. Wanneer gaan de deuren van de Lidl eindelijk open in Hattem?

Duurzaamheid
Tijdens de bespreking werd duidelijk dat alle partijen duurzaamheid tijdens de bouw van de nieuwe supermarkt hoog in het vaandel hebben. Woordvoerder Pieper van de Lidl kon de commissieleden geruststellen. “Het plan wordt altijd geoptimaliseerd naar de laatste stand van zaken op het gebied van duurzaamheid”. Zo komen er zonnepanelen op het dak, een gesloten koelsysteem en is er een gebouwenbeheerssysteem om het gebruik van energie te verminderen.

Voor D66 is de keuze van de locatie terecht. De drie supermarkten worden met de komst van een supermarkt op de Populierenlaan mooi over de stad verdeeld. Fractievoorzitter Erik Kort zette zijn vraagtekens bij het distributieplanologisch onderzoek. D66 vraagt zich af waarom de afwaardering van de Populierenlaan niet is meegenomen in het onderzoek naar de verkeerintensiteit.

Aandacht participatie
HattemCentraal wilde weten of er na de inloopavond opnieuw contact is geweest met omwonenden en betrokkenen. Verder wilde HC weten binnen welke termijn er gebouwd moet worden en stelde vraagtekens bij de winkeloppervlakte. Commissielid Frank Nico Hogeweg kwam met een rechtszaak op de proppen, waarbij elders in het land de Lidl met succes een vermeerdering van de winkeloppervlakte had afgedwongen. Woordvoerder Pieper van de Lidl bracht duidelijkheid. De Lidl is allang blij om na een jarenlange procedure eindelijk in Hattem aan de slag te kunnen gaan.

CDA gaf bij monde van Martin van Duinen aan de Lidl een aanwinst en een kwaliteitsimpuls in de nieuwe woonwijk te vinden. Aandacht voor het geluidsniveau voor omwonenden aan de Leliestraat in het kader van het milieu- en gezondheidsprobleem is daarbij voor het CDA van groot belang. De woordvoerder van de Lidl gaf aan bereid te zijn indien nodig geluidswerende middelen toe te passen aan de huizen.

Zorgen verkeersdrukte
Gerrit van Keulen (PvdA) stelde vragen over het contact met de buurt en de verkeersdrukte. Verder vroeg van Keulen naar de stand van zaken rondom de aanwezige hoogspanningskabels in relatie tot de Lidl.

Al in 2019 is het coördinatiebesluit genomen en nu pas ligt het bestemmingsplan op tafel. Marinus Kers (ChristenUnie) hoopt dat vanaf nu de tijd korter is en de supermarkt er snel gaat komen. De CU en PvdA verwachten actie vanuit de gemeente op het moment dat de verkeersdrukte problemen gaat opleveren en zijn benieuwd naar het onderzoek van een extra ontsluitingsweg op de Apeldoornseweg. “Met de ontwikkelingen op het Veen is het goed om een supermarkt in de buurt te hebben en dat er minder verkeer richting Wezep of Zwolle gaat voor een discounter”, aldus de CU.

Volgens wethouder Schipper wordt nu een grote stap genomen voor de daadwerkelijke opening van een Lidl aan de Populierenlaan. De totale winkeloppervlakte zal 1300 m2 bedragen. De totale bruto oppervlakte zal iets meer dan 2000m2 bedragen, dit is inclusief kantine, bakkerij en koelcellen en dergelijke. In de praktijk betekent dit dat het een kleinere versie van een Lidl filiaal is.