Afbeelding
.

Meerderheid raad stemt in met bestemmingsplan Van der Valk Hotel

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM - Voor de vestiging van een Van der Valk hotel op Bedrijvenpark H2O met 150 kamers en bijbehorende voorzieningen is een door de gemeenteraad vastgesteld bestemmingsplan vereist. Een meerderheid van de raad kon zich maandagavond vinden in het voorgestelde bestemmingsplan voor het vier sterren hotel. Het vaststellen van het plan in de raad ging niet zonder slag of stoot. 

Discussie

Een amendement van D66 over de parkeervoorzieningen met overkappingen met zonnepanelen werd verworpen. Reden voor D66 om zich te onthouden van stemming met de kanttekening niet tegen de komst van het hotel op deze locatie te zijn. De fracties van CDA, ChristenUnie en PvdA stemden voor het voorstel. Wat HattemCentraal betreft wordt met de komst van een hotel van 45 meter zowel de betrouwbaarheid van het bestuur als ook de kernwaarden van Hattem geschonden en besloot niet in te stemmen met dit plan. De opmerking van onbetrouwbaar bestuur schoot bij een aantal politici in het verkeerde keelgat. Wethouder Auke Schipper gaf aan dat alle procedures zorgvuldig zijn gevolgd.

Zorgen

In het bestemmingsplan dat de raad heeft vastgesteld is besloten dat de regels op het gebied om strooilicht op het terrein worden beperkt. Verder wordt een voorwaardelijke verplichting opgenomen, dat voor de bouw van het hotel uit een lichtberekening blijkt dat geen vliegroutes van vleermuizen worden verstoord. Verder wordt er geen exploitatieplan vastgesteld. 

De plannen hebben dit voorjaar ter inzage gelegen. Dit heeft geleid tot meerdere zienswijzen. Naar aanleiding van de zienswijzen zijn er aanpassingen gedaan. Ook maandag in de raad waren er nog twee inspraakreacties waarin zorgen werden geuit over met name de hoogte van het hotel. Er is begrip vanuit de raad voor de zorgen over de hoogte van het gebouw. Hoewel dit gezien de zichtlijnen en het feit dat straks wanneer H2O volgebouwd is dit mee lijkt te vallen. Het thema duurzaamheid speelde maandag een grote rol in de beraadslagingen. Alle partijen benadrukken het belang van duurzaam bouwen van het hotel. Wethouder Schipper gaf aan dat Van der Valk dit ondersteund.

Goede ontwikkeling

CDA, CU en de PvdA zien in het voorstel van het college om een hotel te realiseren op H2O een goede ontwikkeling. Het hotel voorziet in een behoefte aangezien er in Hattem een beperkt aanbod van overnachtingsmogelijkheden is. De komst van het hotel is daarnaast een grote stimulans voor de werkgelegenheid, ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De uitstraling van het gebouw op een belangrijke zichtlocatie vanaf de A28 en A50 is positief voor Hattem en H2O. Bijkomend voordeel is dat er meer hoogwaardige bedrijven willen vestigen op het Hattemse plandeel van het bedrijvenpark. 

Het perceel waar Hotel Hattem wordt gevestigd mag worden gebruikt voor bedrijven tot en met milieucategorie 5.1. De komst van het hotel betekend een flinke verlaging van de milieucategorie. 

Hoe nu verder?

Het bestemmingsplan wordt nu opnieuw ter inzage gelegd. Tijdens deze terinzagelegging kunnen belanghebbenden die tijdig zienswijzen hebben ingediend beroep instellen. Verder staat beroep open voor belanghebbenden, die geen zienswijze hebben ingediend. Als geen beroep wordt ingesteld en geen verzoek om voorlopige voorziening wordt ingediend, wordt het bestemmingsplan onherroepelijk.