Afbeelding
.

Horeca en winkeliers blij met versoepelingen

· leestijd 2 minuten Algemeen

HATTEM – Onder voorwaarden mogen de buitenterrassen van eet- en drinkgelegenheden vanaf woensdag 28 april weer open.

Ook voor de winkeliers gelden versoepelingen. Uit een rondgang langs verschillende lokale horecagelegenheden en ondernemers blijkt dat ze niet kunnen wachten om weer klanten te mogen verwelkomen. Een groot probleem waar de horeca tegenaan loopt is het personeelstekort. Gezien de lange tijd dat de horeca gesloten was, heeft het horecapersoneel inmiddels een andere baan gevonden.

Positieve start

Eigenaar Edin Todic geeft aan blij te zijn dat na negen maanden sluiting de deuren van Grand Café Banka weer open mogen. “We zijn heel blij dat we weer wat kunnen doen. We gaan uit van een positieve start om weer heel snel terug te gaan naar het oude normaal”.

Todic geeft aan achter de maatregelen te staan die het RIVM voorschrijft. De opening van de terrassen betekent ook de start van de nieuwe Tapasbar Hattem. De tapasbar en het naastgelegen restaurant waren vanwege brandschade geruime tijd gesloten.

“De verbouwingen aan het restaurant zijn bijna afgerond”, aldus Todic. Zodra het pand door de eigenaar wordt opgeleverd, gaan ze aan de slag met de inrichting van het interieur.

Korina Ponstein en haar dochter staan te popelen om de gasten weer te verwelkomen op de terrassen van In Hartje Hattem en Bij de Molen. Korina geeft aan heel blij te zijn dat de terrassen weer open mogen. Niet alleen omdat er zo weer wat geld in het laatje komt, maar ook omdat ze het contact met de gasten hebben gemist.

Marco Wolf van de Kruusing heeft, ondanks dat hij blij is dat de terrassen weer open mogen, getwijfeld om open te gaan. “Gezien de weersomstandigheden en de grootte van ons terras is het de vraag of het rendabel is om van 12.00 tot 18.00 uur te openen. Dit is slechts een druppel op de gloeiende plaat. Voor de vaste klanten zijn we verplicht om open te gaan. Wij hebben hen gemist en andersom ook”.

Bas en Robin van Bij de Jongens zijn er klaar voor om weer gasten te ontvangen op hun terras op de Markt. Het terras staat klaar. Hoewel ze het superfijn vinden om weer open te mogen gaan is er ook sprake van een gezonde spanning. Hoe gaat alles verlopen en mogen ze open blijven gezien het aantal corona-besmettingen.

Henk Viering van café de Iessel ziet in de versoepelingen een stapje in de goede richting. Al zet hij vraagtekens bij de openingstijden. “We zijn er blij mee, maar hopen snel dat we langer open mogen. Elke tien euro die we nu als startende ondernemer verdienen is meegenomen”.

Edgar Hol is er samen met zijn team van Herberg Molencaten klaar voor om te knallen. “We zijn dolblij dat we weer gasten mogen ontvangen en bezig kunnen zijn met ons vak”.

Hol ziet in de opening van de terrassen een begin van een stap voorwaarts. “Gezien de beperkte tijden dat we nu open mogen, is het nu lastig ondernemen voor de horeca”.

Winkeliers blij

Ondernemersvereniging HAVO is content met de versoepelen voor de winkeliers en de horeca.

De middenstand constateerde dat het maken van een winkelafspraak niet alleen de nodige administratie met zich meebracht, maar ook een drempel opwierp om te gaan shoppen.

HAVO-voorzitter Klaas van Dieren is ontzettend blij dat iedereen weer zonder afspraak welkom is bij de lokale middenstand. Wel is de HAVO in overleg met de gemeente omtrent de coronaregels in relatie tot de werkzaamheden in de binnenstad. Er is gesproken om te zorgen voor extra verbreding van de looppaden en bebording voor meer duidelijkheid.

Geef elkaar de ruimte

Gelet op de breedte van de loopschotten en de coronamaatregelen is in de Kerkstraat éénrichtingsverkeer ingesteld. Voetgangers kunnen hierdoor altijd bij de winkels of woningen komen. Maar dan wel via een vaste looproute. Fietsen of fietsen aan de hand meenemen is niet toegestaan. Er worden twee aparte doorsteken aangelegd, zodat men niet om hoeft te lopen om bij de winkel of woning te komen.

De HAVO roept op om elkaar de ruimte te geven en niet met de fietsen in de hand over de loopschotten te gaan.

“Daar helpen we niet alleen onszelf, maar ook de ondernemers mee”, aldus Van Dieren.

NTP stelt bolderkarren beschikbaar voor het vervoer van de boodschappen. De karren zijn op te halen bij het infocentrum aan de Ridderstraat.