Afbeelding

Stormschade in Hattem: wat te doen?

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

In Hattem kan het, net als in de rest van Nederland, af en toe flink stormen. In een korte periode kan dan flink wat schade aan de woning ontstaan. Denk hierbij aan afgewaaide dakpannen, een omgewaaide schutting en beschadigde zonnepanelen. Wat is stormschade? En bij welke verzekering moet deze schade gemeld worden?

Wat is stormschade?

Bij stormschade is alle schade aan bezittingen die door een storm is aangericht. Vaak ontstaat er schade aan het dak, de schutting of de schuur. Losgekomen dakpannen, takken, bomen en hevige windstoten zijn vaak de boosdoener. Er is sprake van storm als het windkracht 9 of hoger is. Een verzekeraar vindt dat er al sprake is van een storm bij windkracht 7. De verzekeraar zal dit altijd controleren bij het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut). In januari 2018 was de laatste zware storm in Nederland. Van 1910 tot en met 2018 zijn er 65 zware stormen gemeten met windkracht tien en elf.

Wat te doen bij stormschade?

Het is belangrijk om gelijk contact op te nemen met de verzekeraar. Het is belangrijk om de schade niet zelf op te ruimen. Vaak wil een medewerker van de gemeente de schade zelf opnemen. Het is wel verstandig om voor de zekerheid een aantal foto's te maken. Het is ook niet de bedoeling dat de klant zelf de schade gaat herstellen. Het schadeherstel moet altijd in overleg met de verzekeraar gebeuren.

Stormschade verzekering

Als er schade aan de woning is ontstaan, dan meldt de gedupeerde dit bij de opstalverzekering. De opstalverzekering dekt schade aan onderdelen die vastzitten aan het huis, bijvoorbeeld het dak. Als de schade voorkomen had kunnen worden, omdat er bijvoorbeeld achterstallig onderhoud was, dan zal de verzekeraar de schade niet dekken. Datzelfde geldt voor schade aan ramen die open stonden. Is er schade ontstaan aan losse onderdelen? Bijvoorbeeld de schutting of de loungeset in de tuin? Dan meldt de gedupeerde dit bij diens inboedelverzekering. Het is sowieso handig om beide verzekeringen bij dezelfde verzekeraar onder te brengen. Zo ontstaat er geen onduidelijkheid over waar de schade gemeld moet worden. Daarnaast geven verzekeraars vaak een korting als klanten meerdere verzekeringen afnemen.

Eigen risico stormschade

Bijna alle verzekeraars werken met een verplicht eigen risico in het geval van stormschade. Dit is een deel van de schade die voor eigen rekening komt. Bij de meeste verzekeraars betaalt de klant in geval van stormschade 2 procent van de herbouwwaarde van de woning. Het is mogelijk om het eigen risico af te kopen. In ruil voor een hogere premie hoeft de verzekerde dan bij stormschade niets zelf te betalen.