Afbeelding
.

Hattem Pétanque viert 40-jarig jubileum

· leestijd 3 minuten Sport

HATTEM - Hattem Pétanque viert komende week de 40e verjaardag van de vereniging. Het bestuur en de leden laten dit niet onopgemerkt voorbij gaan en organiseren op zaterdag 24 september tal van feestelijkheden rondom het jubileum.

Ontstaan

Hattem Pétanque is al 40 jaar een gezellige club, die sportief en bestuurlijk een goede sfeer weet te onderhouden. Het was Ad van der Wiel die het initiatief nam om een jeu de boules vereniging in Hattem op te richten. Hij kwam in de voormalige winkel van de familie Septer om zijn plannen te bespreken. Dat klonk de huidig voorzitter Dirk Jan Septer als muziek in de oren.

De beoogde locatie nabij de oude brandweerkazerne, waar nu de ingang van de parkeergarage is, bleek in eerste instantie niet haalbaar omdat daar bestratingswerkzaamheden plaatsvonden.

“Ad heeft toen contact gezocht met Jan Renema van de gemeente Hattem. Toen werd geregeld dat we daar een aantal boules banen konden aanleggen. Verlichting werd ook geregeld die we ‘s avonds in de naast gelegen leegstaande huisjes moesten opbergen. Maar voor het zover was, werd er eerst de oprichtingsvergadering in de Franse School belegd”, vertelt Septer.

Ad van der Wiel werd benoemd als eerste voorzitter van de jeu de boules vereniging.

Succes

Het pétanque spel bleek in trek in Hattem. In korte tijd steeg het ledenaantal en groeide ook het aantal leden uit de zeer wijde omgeving. Ook werd er regelmatig deelgenomen aan landelijke toernooien. Door de bouw van de parkeergarage werd er verkast naar het huidige terrein op het Tinneplein, waar later ook een prachtig clubhuis werd gerealiseerd.

Hoewel het aantal leden nu schommelt rond de 100, zijn er nog steeds 4 leden vanaf het eerste uur actief binnen Hattem Pétanque.

Secretaris Ben Kort geeft aan dat de club in de afgelopen 40 jaar veel hoogte- en dieptepunten heeft meegemaakt.

“Soms is het best moeilijk om de club op een goede manier draaiende te houden en ontstaan er spanningen binnen het bestuur en de club. Gelukkig is dat altijd weer met veel inzet goed op de rails gezet. Hoogtepunten zijn er te veel om op te noemen. We hebben vele malen een afdelings- of districtskampioenschap behaald en heel veel mooie toernooien mogen organiseren. Een organisatorisch hoogtepunt was natuurlijk de realisatie van onze kantine. Na vele jaren van overleg, plannen, tekeningen en voorstellen is uiteindelijk een plan gemaakt dat binnen alle commissies goedgekeurd werd. Financieel was dit spannend, maar het heeft uiteindelijk heel goed uitgepakt.

Hattem Petanque beschikt over een unieke locatie die ook landelijk zeer wordt gewaardeerd door de ligging binnen de standsmuren waardoor een prachtige uitstraling ontstaat. Nadeel is wel de beperking in ruimte en mogelijkheden op deze plaats. Uitbreiding en het realiseren van een overdekte accommodatie is uitgesloten”.

Spelletje

Op de vraag wat er nou zo leuk is aan het spelletje, antwoorden beide bestuursleden eensgezind: “Pétanque biedt voor iedere speler wat wils. Wie lekker ontspannen en gezellig een balletje wil gooien op een middag of avond hoeft geen topper te zijn om te kunnen genieten van het spel. Voor alle spelers is het een mooie vorm van meestal buiten bewegen zonder hoge eisen aan kracht, snelheid en reactievermogen, zodat bijna iedereen mee kan doen ongeacht leeftijd of lichamelijke conditie.

Petanque vraagt concentratie, technische precisie, inzicht in terreinen, tactisch inzicht, samenspel, mentale stabiliteit en ga zo maar door. Er zijn ook heel wat spelers die juist de spanning zoeken van het spelen van toernooien en competities. Op allerlei plekken in het land wedstrijden spelen tegen spelers van andere verenigingen is een mooie uitdaging. Voor wedstrijdspelers is het wel intensiever door de vele loopkilometers. Op een speeldag lopen spelers al gauw tussen de 8 en 12 kilometer. Het aantal keren bukken om de boules weer op te rapen plus het gooien van de boules vraagt toch wel om enige conditie. Voor sommige mensen is het lastiger om de hele dag voldoende geconcentreerd te blijven”.

Toekomst

Voor de toekomst staat de jarige sportvereniging een aantal uitdagingen te wachten. “Een nieuwe uitdaging als vereniging is onze deelname aan de Nationale Pétanque Competitie (NPC) waar een afvaardiging van de club de eer moet verdedigen. Door corona hebben we nog steeds geen heel seizoen een rol kunnen spelen”.

De corona pandemie speelt Hattem Pétanque ook op een andere manier parten. “Door corona is de animo voor een aantal activiteiten, net zoals bij veel verenigingen, gedaald. We moeten dus weer op zoek naar een uitgebalanceerd aanbod dat aansluit bij de wensen van de leden. Ook al hebben we een financieel gezonde vereniging, door de enorme stijging in de lasten moeten we ook nog meer gaan kijken naar de mogelijkheid om te verduurzamen en de energiekosten te beperken en/of nieuwe inkomsten te genereren. Het ledental blijft boven de 90, maar de gemiddelde leeftijd is hoog en de aanwas van nieuwe jongere leden is beperkt. Om de club gezond te houden en het huidige spelniveau te kunnen handhaven, zijn we op zoek naar gemotiveerde spelers. Voor de komende tijd willen we graag als club een succesvolle rol spelen bij de NPC, goede toernooien organiseren en werken aan het opleiden en verkrijgen van kader voor functies als scheidsrechter en wedstrijdleiders. Maar vooral een gezellige en sportieve club blijven die leden veel spelplezier en gezelligheid biedt”, besluiten Septer en Kort.