Afbeelding
.

De belangen van een PMO in corona tijd

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Sinds het begin van de corona uitbraak is het voor arbodiensten en zorgprofessionals ingewikkelder om een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) uit te voeren. 

Er zijn namelijk minder mogelijkheden tot fysiek contact, waardoor bedrijven de volledige PMO voor zich uitstellen. Deze ontwikkeling is echter zonde, aangezien juist in deze periode het essentieel is om de (mentale) gezondheid van het personeel te monitoren. Hoe gaat het met uw medewerkers, tegen welke struikelblokken lopen ze aan en welke groep vormt het grootste risico? Een PMO beantwoordt deze vragen en creëert een waardevolle nulmeting van de gezondheidssituatie binnen uw onderneming. In dit artikel leest u waarom een PMO juist nu in corona tijd belangrijk is. 

Een goede gezondheid en het coronavirus

Uit onderzoek blijkt dat personen die in een betere gezondheid verkeren minder ernstige klachten ontwikkelen na besmetting met het Covid virus. Zo is gebleken dat coronapatiënten op de intensive care units in veel gevallen kampen met overgewicht. Daarnaast neemt het sporten tijdens de corona periode af. In sommige gevallen bewegen mensen nauwelijks meer. Daarnaast is de manier van werken binnen veel organisaties veranderd. Gelden nog wel dezelfde arbeidsrisico’s als voorheen? Welke invloed hebben de vele uren thuiswerken bijvoorbeeld op uw medewerkers? Door een PMO onderzoek te laten uitvoeren onderzoekt u waar de risico’s van het thuiswerken het grootst zijn, zodat de kans op uitval kan worden verkleind. 

Niet alleen fysieke, maar ook mentale gezondheid

De corona tijd heeft niet alleen effect op de lichamelijke gezondheid. Ook mentaal krijgen uw medewerkers behoorlijk wat te verwerken. Met een PMO onderzoekt u hoe het met de geestelijke gezondheid van het personeel gesteld is. Piekeren uw medewerkers veel, hebben ze plezier in hun werkzaamheden of lopen ze een verhoogde kans op een burn-out? Een PMO is een uiterst geschikt middel om een compleet beeld van uw personeel te krijgen, zowel lichamelijk als mentaal. 

PMO onderzoek is corona proof

Belangrijk voordeel aan een PMO onderzoek is dat het volledig corona proof is. Het onderzoek kan namelijk vrijwel volledig thuis worden gedaan. Dit geeft ondernemers de kans om, ondanks het thuiswerken, de gezondheid van het personeel te onderzoeken. De vragenlijsten binnen het PMO onderzoek worden veilig online geplaatst en ingevuld. Daarnaast kunnen de vervolggesprekken met de arts uitstekend digitaal of telefonisch uitgevoerd worden. Met aanvullende vragenlijsten kunt u het PMO onderzoek verrijken, door bijvoorbeeld de mate van het beeldschermwerk te meten, een tevredenheidsonderzoek voor medewerkers aan te bieden of een duurzame inzetbaarheidsindex in te zetten. De antwoorden geven niet alleen antwoord op iemands specifieke gezondheid, maar ook over algemene elementen van de werksituatie. Zoekt u de beste PMO voor uw organisatie? Vergelijk dan nu de beste PMO aanbieders op HR Navigator.nl

!