Afbeelding
Foto: Liesbeth Rischen

ROVA ontvangt de Zwerfafvalbrigade van Hattem

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM/ZWOLLE - “Schoonmaken hoeft niet, maar wel goed leegmaken alstublieft.” Zo reageerde Cor Taam, voorlichter van ROVA op een vraag over plastic afval en glas. De Hattemer Zwerfafvalbrigade was door de gemeente uitgenodigd voor een informatiemiddag bij ROVA en een kleine delegatie daarvan luisterde met interesse hoe ROVA ons afval zoveel mogelijk voor hergebruik of recycling inzamelt en gereedmaakt. 

Zo te horen doen de burgers het steeds beter en blijft er steeds minder restafval over. “Ik heb toch weer nieuwe dingen geleerd”, zei één van de deelnemers, terwijl ze toch “experts afval” genoemd zouden kunnen worden.

De oranje container

“Het is wel heel belangrijk dat het afval op de juiste manier gescheiden wordt. Als er restafval in een oranje container zit, moet helaas alles worden vernietigd en dat is ontzettend jammer, want het zijn allemaal waardevolle grondstoffen die verbrand worden. Het is makkelijk te onthouden: verpakkingen, verpakkingen, verpakkingen: dat mag in de oranje container. Dus ja, ook blikjes, chipszakken en lege medicijnstrips. Leeg, dat wel, alles eerst goed leegmaken, deksel erop en hop! bij de andere plastic verpakkingen. Je hoeft niets schoon te maken, ook niet de ketchup- en schoonmaakmiddelflessen. Liever niet zelfs, want dat kost veel water en het vervuilt het oppervlaktewater. Het wordt in de fabrieken weer gereinigd. Maar ook geen hard plastic gebruiksvoorwerpen erbij doen, alleen verpakkingen.”

Glas

Hetzelfde geldt voor glas. Schoonmaken hoeft echt niet. Deksel, dop of kurk erop en, op kleur, in de glascontainer gooien. Ook hier geldt: het gaat om verpakkingen en met die doppen, zeker kurk, weten we ook wel raad. Maar geen glazen, ruiten, vazen, schalen en lampen. “Die kunt u allemaal op donderdag brengen naar de GRIP-wagen. Alles wat u daar brengt wordt ook weer hergebruikt of gerecycled. Ook de spuitbussen. Ik zeg altijd: breng ons uw grondstoffen, wij zijn er blij mee!” Cor houdt een koffiekopje omhoog: “Dit is ook waardevol als grondstof, maar niet als het tussen het glas zit.”

Kleding en papier

Kleding en schoenen kunnen, verpakt, in de daarvoor bestemde bakken. “Die wel graag schoon, geen verfkleding. Maar kapot mag. Kijk, daar maken we van die gele poetsdoekjes van.” En die pizzadozen dan? “Die mogen weer bij het oud papier, mits er geen etensresten in zitten.”

Rondleiding

Na de leerzame presentatie, waarbij duidelijk werd dat ROVA echt hard werkt aan het verminderen van de afvalberg, volgde een rondleiding over het terrein en zagen de deelnemers de enorme overslaghal, de bergen plastic en glas en begroetten ze een stoere jongedame die een enorme vrachtwagen behendig over het terrein manoeuvreerde. En natuurlijk zagen ze hoe particulieren hun grote afval kwamen brengen en vertelde Cor wat er allemaal mogelijk is met de materialen.

“Het geeft me toch weer een beetje hoop voor de toekomst”, klinkt het onder de deelnemers, “zo moeilijk is het niet om samen te zorgen dat het afval goed verwerkt en gerecycled wordt: verpakkingen, verpakkingen, verpakkingen. Dat ga ik iedereen vertellen.”

Ben je zelf ook actief als opruimer, maar geen lid van de brigade? Mail dan naar zwerfvuil@hattem.nl om op de hoogte te blijven van bijzondere bijeenkomsten en weetjes.