Afbeelding
Foto: Archief

Vragen over herstel Verkentoren

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM – In juni 2023 is de Verkentoren door brand verwoest. Sinds die tijd staan er grote hekken rondom deze historische plek. Destijds gaf het college aan dat er ‘een duurzame en minder brandgevoelige oplossing’ zou worden gezocht. Na negen maanden is de schade aan de Verkentoren nog niet hersteld. Reden voor het CDA om wederom bij het college aan de bel te trekken.

CDA-fractievoorzitter Teun Juk is onder meer benieuwd waarom ingrijpen op deze beeldbepalende locatie zo lang op zich laat wachten. “Wanneer er dan wordt ingegrepen, wat gaat dit dan kosten? Zijn dat kosten waar de gemeente voor is verzekerd, of draait de gemeenschap hier voor op? De hekken rondom het afgebrande prieel zijn daarnaast nog steeds aanwezig en maken het aanzicht er niet aantrekkelijker op. Ook de stadsgidsen vermijden inmiddels dit voorheen zo mooie plekje in de binnenstad.”

Juk vraagt zich af of de hekken niet kunnen worden weggehaald en de borden goed schoongemaakt. “Dan ziet het er in ieder geval beter uit.” Het CDA Hattem pleitte eerder al voor cameratoezicht op deze locatie om vandalisme tegen te gaan. Wederom wordt een oproep gedaan om cameratoezicht bij de Verkentoren serieus te overwegen.

In het antwoord geeft het college aan dat het overleg met de verzekeraar, en goedkeuring van de verzekeraar op de vergoeding, lang op zich heeft laten wachten. “Op vrijdag 9 februari heeft de gemeente mondeling akkoord ontvangen van de verzekeraar. Nu kunnen we in overleg met de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit over het historisch onderzoek en de vorm waarin de Verkentoren weer opgebouwd wordt”, meldt de gemeente. “De plek is direct schoongemaakt na de brand. We gaan opnieuw bekijken of het bouwwerk in deze vorm nog elementen heeft die niet veilig kunnen zijn voor bezoekers, en of er een nadere schoonmaak nodig is. Tegelijkertijd zal het bouwwerk niet volledig schoon worden vanwege roetresten. Met deze overwegingen gaan we begin maart opnieuw de afweging maken of de hekken verwijderd kunnen worden.”

De inzet van camera’s is gebonden aan regelgeving, zo geeft de gemeente aan. “Hierbij moet ook worden beoordeeld of er een minder ingrijpende maatregel kan worden genomen. Hierop is besloten tot het toegangsverbod tot de Verkentoren. Zoals eerder is aangegeven wordt daarnaast ook ingezet op een integrale aanpak voor jongeren. Hiermee is een combinatie gezocht in een specifiek locatiegerichte maatregel en een aanpak tegen overlast.”