Afbeelding
Foto: Op 19 april wordt op feestelijke wijze het vernieuwde museum officieel geopend.

Verbouwing Anton Pieck Museum verloopt voorspoedig

· leestijd 2 minuten Algemeen

HATTEM – Het Anton Pieck Museum ondergaat momenteel een grondige verbouwing. Nadat vorig jaar het dak al onder handen werd genomen, is nu de binnenzijde van het museum aan de beurt. Op 19 april wordt op feestelijke wijze het vernieuwde museum officieel geopend.

Pand

Het Anton Pieck Museum is gevestigd in de deel van een historische stadsboerderij aan de Noordwal. Het pand is eigendom van de gemeente Hattem. Dit jaar is het precies 40 jaar geleden dat in het bijzijn van Anton Pieck zijn museum werd geopend door prinses Margriet. Het jubileum wordt in september groots gevierd. Er wordt hard gewerkt zodat het museum in april de deuren weer kan openen.

Duurzaam

Het bleek nog een hele klus voor alle vrijwilligers toen de inventaris van het museum begin januari richting het depot verhuisde. In goede samenwerking met de gemeente werden plannen gemaakt om het pand klaar te maken voor de toekomst door het museum te verduurzamen. Het gaat niet alleen om isoleren. Het pand wordt ook klimatologisch aangepast voor een betrouwbare conservering van de collectie. De nieuwe luchtbehandeling zorgt tevens voor een gezondere omgeving voor de bezoekers en de vrijwilligers die het museum mogelijk maken. Daarnaast ging een langgekoesterde wens in vervulling door de realisatie van een lift, die vorige week is geplaatst. Het museum is nu beter toegankelijk voor minder mobiele bezoekers en met een kinderwagen. 

Liefde

Achter de schermen wordt door de vrijwilligers onder leiding van conservator Judith Bartel hard gewerkt aan drie bijzondere exposities. Judith is sinds twee jaar de conservator van het Anton Pieck Museum en geeft aan bij het museum in haar element te zijn. De liefde voor Pieck en zijn werken ontstond al op jonge leeftijd toen de wegen van de kunstenaar en een jonge Judith elkaar meermaals kruisten omdat ze dicht bij elkaar woonden in Overveen, op de grens met Haarlem. “Als kind heb ik nooit een woord met Pieck gewisseld, maar dat we bij elkaar in de omgeving woonden, heeft een meerwaarde voor mijn baan bij het museum.” Het Anton Pieck Museum beschikt over de grootste collectie werken van misschien wel de meest veelzijdige kunstenaar die Nederland rijk is. “Het is het enige instituut dat zich bezig houdt met Pieck. Mijn grootste droom is om in Hattem een documentatiecentrum van Pieck te realiseren. Als dat staat wanneer ik over 17 jaar met pensioen ga, ben ik tevreden”, geeft Judith lachend aan.

Populair

Dat de werken van Pieck ook tegenwoordig nog populair zijn blijkt uit de stijgende bezoekersaantallen. Vorig jaar mocht het museum 24.000 bezoekers verwelkomen. De conservator vindt het leuk dat ook steeds meer jonge mensen het museum benaderen voor een bezoek of voor informatie voor een scriptie of presentatie.

“Anno 2024 is het museum nog steeds een grote trekpleister in Hattem. Jaarlijks komen duizenden bezoekers genieten van de verrassende veelzijdigheid van deze bijzondere en tijdloze kunstenaar.”

Opening

Hoewel het op dit moment lastig in te schatten is wanneer de verbouwing gereed is, wordt er ondertussen hard gewerkt om alles klaar te hebben voor de officiële opening op 19 april. Een bijzondere dag, aangezien dit de geboortedag van Anton Pieck is. Naast het vaste overzicht van de werken van Pieck zijn er drie nieuwe, bijzondere tentoonstellingen te bezichtigen. In samenwerking met De Efteling wordt het sprookje De Wolf en de Zeven Geitjes in woord en beeld onder de aandacht gebracht. In een andere expositie staan de hilarische tekeningen van Marius van Dokkum uit de boeken van Opa Jan centraal. Het jubileumjaar van het museum is bij uitstek het moment om ook een andere kant van Pieck te laten zien. Dankzij de medewerking van een aantal particuliere eigenaren zijn de meest mooie en verrassende olieverven van Pieck te zien tijdens een nieuwe tentoonstelling.

Ook na de verbouwing blijven op de benedenverdieping de originele etspers en werkplaats van Anton Pieck te zien. Door de medewerking van de familie Pieck zullen, vanaf het voorjaar 2024, exclusief voor het museum ontwikkelde Anton Pieck artikelen te koop zijn in de museumwinkel, 

Uit alle plannen blijkt; het Anton Pieck Museum gaat met zijn tijd mee, net als de unieke en tijdloze kunstwerken van de naamgever van het museum zelf.

Afbeelding