Afbeelding
Foto: Daniël Douglas

Magische kunst waar je vrolijk van wordt

· leestijd 2 minuten Algemeen

HATTEM – Daniel Douglas maakt kunst waar je vrolijk van wordt. Dat verklaart wellicht het grote succes van zijn expositie ‘Pareidolia’ die momenteel in het Voerman Stadsmuseum te bewonderen is.

Ontdekken

Hoe langer ik naar de werken van Daniel Douglas kijk, hoe meer ik ontdek. De bladeren die van jong tot oud naar onder uitvloeien en de tijd des levens markeren. Van vrolijke wolken, olifanten en twee haasje die ineens in beeld komen. Een beeldende wereld vol sprookjesachtige figuren en composities; subtiel, sprookjesachtig. En niet te vergeten de prachtige bloemen in een veelheid van kleuren. Wereldburger Daniel verbindt met zijn pure kunst het heden en het verleden met zijn ambachtelijke schilderkunst. Humor en speelsheid zijn iets wat de kunstenaar belangrijk vindt, zo geeft hij aan tijdens een rondleiding langs zijn eigen expositie in het Voerman Stadsmuseum. Op het eerste gezicht lijken deze schilderijen traditionele landschappen en stillevens, maar als je iets langer blijft kijken begin je meerdere lagen van vrolijke vormpjes te zien.

Dromen

Met deze nieuwe stijl, die Pareidolia wordt genoemd, slaat Douglas een nieuwe weg in. Kunst om even weg te dromen uit het dagelijks leven. Ontstaan in de sombere corona tijd toen mensen niet meer naar zijn voormalige atelier in Zwolle konden komen. Zijn kunst laten zien op social media bleek een goed idee. Het YouTube kanaal DanielDouglastv bleek een grote hit. Ervaren werd dat je niet gebonden bent aan een locatie om je kunst in de kijker te zetten. In het buitenland bleek dat je voor minder geld een veel grotere werkruimte kon bemachtigen. Eerst werd nog even in Spanje gekeken, maar al snel werd een woning in Zweden op de kop getikt. “Een Pipi Langkous huis in Pieter Posttijd. Terug naar mijn kindertijd. Zweden is een mooie eerste stap. Een land met een fijne cultuur, mooie omgeving en relaxte mensen”. Al ziet hij zichzelf ook nog wel eens naar een ander land verhuizen. Voorlopig heeft hij genoeg plannen. In zijn unieke huis een groot museum realiseren en de tuin vullen met zijn eigen beelden.

Kans

Zijn succesvolle eerdere werk, waarin het thema licht centraal stond, bood de kans om iets geheel nieuws te gaan doen. Na de sippe coronatijd moest dat kunst worden waar mensen vrolijk van worden. Hoewel Daniel eerder al had geëxperimenteerd met Pareidolia, zette hij nu wel door met als gevolg de prachtige expositie in Hattem.

Het Voerman Stadsmuseum heeft een bijzonder plaats in zijn hart. Hij vertelt dat hij er vroeger graag kwam met in het achterhoofd een droom om hier ooit nog eens te exposeren. De kunstenaar werd al op jonge leeftijd geïnspireerd door een schilderij van Voerman Junior. Een schilderij van een roos die in zijn ouderlijk huis hing. Dit heeft hem gestimuleerd om de realistische technieken eigen te maken. Deze droom om te exposeren in Hattem komt nu voor de tweede keer uit. Toen zijn eerdere exposite “Nieuw Licht”, vanwege de coronasluiting in het water viel, besloot Voermanmuseum directeur Bert-Jan Schrader om Douglas nogmaals uit te nodigen om te exposeren.

Succes

De expositie ‘Pareidolia’ blijkt een groot succes. Van heinde en verre komen bezoekers om de magische werken te bewonderen. “Het is echt boven verwachting. De tentoonstelling van Daniel blijkt een echte publiekstrekker. Op sommige dagen worden 500% meer bezoekers verwelkomd ten opzichte van vorig jaar. Dit heeft het hele museum naar een hoger plan getild. De vrijwilligers en het bestuur; iedereen beleeft het mee. Wat hier gebeurt, hebben we in het Voerman Stadsmuseum nog niet meegemaakt. Het is niet alleen goed voor de naamsbekendheid van het museum, maar ook voor Hattem”, vertelt Bert-Jan.

Debet aan het succes is volgens de directeur dat het Youtube kanaal van Daniel goed bekeken wordt. Daarnaast was Daniel veelvuldig als vriend van Bram te zien in het tv programma B&B vol liefde. Velen hebben de sympathieke kunstenaar inmiddels in het hart gesloten. De bescheiden Daniel ondergaat al die populariteit gelaten. Inmiddels is hij weer teruggekeerd naar zijn huis in Zweden. Momenteel druk om meer sculpturen te maken in dezelfde stijl als zijn schilderijen. In maart komt hij weer terug voor een spectaculaire afsluiting van zijn tentoonstelling in Hattem. Hoewel Daniel dolgraag nog eens wil exposeren in Hattem zal het even duren voordat er genoeg nieuw werk is om een gehele tentoonstelling samen te stellen.

De tentoonstelling ‘Pareidolia’ met de werken van Daniel Douglas zijn nog tot en met 31 maart in het Voerman Stadsmuseum Hattem te bekijken.