Afbeelding
Foto: .

Grote verbouwing uitvaartcentrum De Laatste Eer

· leestijd 2 minuten Algemeen

HATTEM – Het uitvaartcentrum van De Laatste Eer gaat op de schop. De werkzaamheden vinden begin volgend jaar plaats. De opening wordt verwacht in het voorjaar wanneer ook het eeuwfeest van De Laatste Eer wordt gevierd.

Aandacht

“Met aandacht afscheid nemen”, daar gaat het om bij De Laatste Eer, geeft voorzitter Wim Veltkamp aan. De lokale uitvaartonderneming met ruim 1800 leden, bestaat volgend jaar 100 jaar. “Ons werkgebied is Hattem en omstreken. Met elkaar, als medewerkers, bestuur en vrijwilligers, zetten wij ons in om het gewenste afscheid mogelijk te maken. De medewerkers komen voor een groot deel uit Hattem en kennen daardoor de samenleving. Het is echt een uitvaartvereniging: ‘van elkaar, met elkaar’. Het team bestaat uit een toegewijde groep die het begrip “Noaberschap” hoog in het vaandel hebben staan. Mensen die weten hoe belangrijk het voor de rouwverwerking is om op een respectvolle en professionele wijze de laatste zorg te verlenen”. 

Ervaring

Uit ervaring weet Wim hoe belangrijk het is wanneer naasten worden ontzorgd wanneer er een dierbare is overleden. “Het is dankbaar werk om een uitvaart te verzorgen en je mensen kunt ontzorgen in een verdrietige tijd. Zo komen de naasten aan het rouwproces toe”. 

Bij De Laatste Eer zijn zowel gezinslidmaatschappen als individuele lidmaatschappen voor één of meerdere gezinsleden mogelijk. De jaarlijkse contributie bedraagt momenteel € 40,- per volwassene. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis in het ouderlidmaatschap opgenomen. Overigens worden er ook regelmatig uitvaarten verzorgd voor Hattemers die geen lid zijn van De Laatste Eer of elders verzekerd zijn.

Wensen

Wim geeft aan dat uitvaartkosten afhankelijk zijn van de wensen voor een uitvaart. “Met elkaar, als medewerkers, bestuur en vrijwilligers, zetten wij ons in om het gewenste afscheid mogelijk te maken. Door de inzet van vrijwilligers kunnen wij de kosten voor nabestaanden op een aanvaardbaar peil houden en kunnen wij ons concurrerend opstellen ten opzichte van de grote(re) – veelal landelijk werkende – uitvaartorganisaties. Aangezien wij een vereniging zijn, hebben wij geen winstoogmerk”.

Uitvaartcentrum

De Laatste Eer beschikt over een eigen uitvaartcentrum waar de overledene opgebaard kan worden en waar de familie zonder tussenkomst van medewerkers naar toe kan gaan. Hier kunnen indien gewenst, ook de condoleance en afscheidsdienst plaatsvinden. Omdat het uitvaartcentrum sterk verouderd is wordt in januari 2024 gestart met een grondige verbouwing. Het centrum wordt geheel aangepast aan de eisen van deze tijd, waarbij ook rekening is gehouden met duurzaamheid. De plafonds, vloeren, toiletgroepen, verlichting en de familiekamer, alles wordt onder handen genomen zodat het uitvaartcentrum straks weer helemaal up to date is. Wim vertelt dat het bestuur bij de bouwplannen niet over één nacht ijs is gegaan. “Het is toch geld van leden dat wordt uitgegeven. Een interieurbureau heeft ontwerpen gemaakt die zijn gebaseerd op de Hattemse maat. Bij de verbouwing worden zoveel mogelijk lokale ondernemers ingeschakeld om de klus te klaren”. 

Voor uitvaarten die plaatsvinden tijdens de verbouwing kan gebruik worden gemaakt van de naastgelegen Ontmoetingskerk. Ook zijn er goede contacten met uitvaartverenigingen in de regio, waar desgewenst gebruik gemaakt mag worden van een uitvaartcentrum.

Vrijwilligers

Het bestuur van De Laatste Eer bestaat geheel uit vrijwilligers. “Het is dankbaar werk, waarin je in een verdrietige periode het verschil kunt maken voor je mede stadsgenoten. Naast je eigen werk kun je door dit vrijwilligerswerk iets betekenen voor de maatschappij en je medemens”. Het bestuur is momenteel nog op zoek naar een nieuwe penningmeester en algemene bestuursleden die zich willen inzetten voor De Laatste Eer. Voor meer informatie kan vrijblijvend contact worden opgenomen met Wim Veltkamp via telefoonnummer: tel. 06-54276357.

Wanneer de verbouwing van het Uitvaartcentrum is voltooid is het jubilerende De Laatste Eer weer helemaal klaar voor de toekomst. Het 100-jarig bestaan zal worden gevierd met een Open Huis in het voorjaar van 2024.