De initiatiefnemers (van links naar rechts) Gerrit Kuper, Steven Schepers, André van der Eijk (bureau Maan) en Jurjen van Keulen overhandigen aan wethouder Koen Castelein de plannen voor het stadsstrand.
De initiatiefnemers (van links naar rechts) Gerrit Kuper, Steven Schepers, André van der Eijk (bureau Maan) en Jurjen van Keulen overhandigen aan wethouder Koen Castelein de plannen voor het stadsstrand. Foto: Angela van Erven

Wethouder ontvangt plannen stadsstrand Hattem

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM – De plannen voor een stadsstrand bij Hattem worden steeds concreter. De afgelopen periode heeft een groep bewoners het initiatief voor een stadsstrand bij de IJssel verder uitgewerkt. Het ontwerp sluit aan bij de plannen voor Hoenwaard 2030 en werd afgelopen week aangeboden aan het gemeentebestuur. 

Plan

Wethouder Koen Castelein nam het plan in ontvangst namens het college: “We zijn enthousiast over dit bewonersinitiatief; het sluit aan bij een veelgehoorde wens van onze inwoners voor recreatieve zwemlocatie. Er ligt een mooi en ambitieus plan waar we de potentie zeker van inzien. Vooral in combinatie met de ambities van het programma Hoenwaard 2030 op de beoogde locatie van het stadsstrand. We wensen de initiatiefnemers succes bij het verder uitwerken en vormgeven van hun plannen.” 

Het ontwerp voor de ‘Kop van de Hoenwaard’ omvat het uiterwaardengebied wat ligt tussen het Apeldoorns Kanaal en het fietspad naar ’t Kleine Veer. Bureau Maan uit Zwolle tekende voor het ontwerp. Het plan voorziet in zwemwater, natuurontwikkeling, wandelroutes en een paviljoen met horeca. 

Idee

Hattemers Steven Schepers, Jurjen van Keulen en Gerrit Kuper lopen al langer met het idee om nabij de IJssel een stadsstrand te realiseren. Hattem ligt aan de IJssel, maar het is nu nauwelijks mogelijk om de IJssel te beleven. Ook is er voor de inwoners van Hattem  op gebied van waterrecreatie en strand momenteel niet veel te doen. Een stadstrand zou volgens de initiatiefnemers in een grote behoefte voorzien. “Het mooie van ons plan is dat het een prachtig gebied toevoegt aan de stad. Bewoners en ook bezoekers aan Hattem kunnen veel meer dan nu genieten van fraaie natuur nabij de IJssel. En op mooie zomerdagen kan er veilig gezwommen worden. Uiteraard houden we in ons plan rekening met doorstroming van de IJssel en de bijzondere natuurwaarden die het gebied rijk zijn. Het plan is nog maar een schetsontwerp; we zijn benieuwd naar reacties van inwoners en de overheden die betrokken zijn bij Hoenwaard 2030. Samen met hen willen we de plannen verder uitwerken”.

Mogelijk

Er zijn volgens de initiatiefnemers tal van voorbeelden van andere locaties elders aan de IJssel te vinden waar waterrecreatie wel mogelijk is gemaakt, zoals in Deventer en Zalk. “Zwemrecreatie is in de IJssel zelf niet toegestaan maar in de uiterwaarden en vooral ook op deze manier goed realiseerbaar. Hattem is als Hanzestad onlosmakelijk verbonden met de IJssel. Op deze manier willen de initiatiefnemers de verbinding op een logische en hedendaagse manier opnieuw vormgeven en verder verstevigen. Bovendien is er met die steeds meer warmere en drogere zomers behoefte aan (veilig) zwem- en recreatiewater, zowel voor volwassenen als kinderen”.

Afbeelding