Afbeelding
Foto: Aan het woord zijn Mark (17), Matthan (15), Vera (14), Rozalie (16) en Gerk-Johan (16).

Hattemse scouts naar World Jamboree Korea

· leestijd 2 minuten Algemeen

HATTEM – Ze staan te popelen om op het vliegtuig naar Korea te stappen. Een groep van 15 jeugdleden van scouting De Trijsberg vertrekt op 26 juli naar de World Jamboree 2023.

Wereld

Een World Scout Jamboree (WSJ) is een evenement dat eens in de 4 jaar wordt gehouden ergens op de wereld. In augustus wordt de WSJ gehouden in SaeManGeum in Korea. Op die plek komen dan meer dan 40.000 scouts van over de hele wereld bij elkaar om de wereld in het ‘klein’ te beleven.

Aan het woord zijn Mark (17), Matthan (15), Vera (14), Rozalie (16) en Gerk-Johan (16). De Hattemse jongeren zijn al jaren lid van scouting de Trijsberg.

Mark vertelt dat het een ervaring is die je maar eens in je leven kan hebben. Zijn ouders hebben hem vooral op het hart gedrukt om deze ervaring niet te missen. Ook de opa van Matthan raadde het zijn kleinzoon aan om te gaan. “Mijn opa had er vroeger geen geld voor. Van veel andere mensen heb ik gehoord dat het heel vet was om heen te gaan. Vandaar dat ik mij heb ingeschreven om de World Jamboree zelf te gaan ervaren”.

Kans

Vera geeft aan dat je niet snel een kans krijgt op naar Zuid Korea te gaan. “Het lijkt mij heel leuk om met zoveel verschillende culturen in aanraking te komen”.

De verhalen van zijn oud-verkenner leider Guido deden Gerk-Johan besluiten om mee te gaan. “Ik heb er veel met vrienden over gepraat en video’s van eerdere jamborees bekeken.” Na het zien van het hele programma was de keuze snel gemaakt. “Dit is echt wat voor mij. Ik hou van reizen. Toen ik hoorde dat de WSJ in Zuid-Korea was kwam ik al snel tot die conclusie. Dit is het echt waard op heen te gaan”.

Ook voor Rozalie, die lid is van de sherpa’s bij de Trijsberg, is de ervaring haar motivatie om deel te nemen.

Ervaring

Om mee te gaan moesten de scouts eerst flink aan de bak om het deelnemersbedrag van 4500 euro per persoon op te hoesten. Familie die een donatie deed, bijbaantjes, klusjes doen, flessen inzamelen, een folderwijk en helpen op een festival. De groep is blij dat ze allemaal het bedrag nu compleet hebben.

Volgens groepsleider Henberto Remmerts betalen scouts uit de rijkere landen meer, zodat ook deelnemers uit minder welvarende landen mee kunnen naar de WSJ. Uit ervaring weet hij dat deelnemen aan een WSJ een ‘once in a lifetime’ ervaring is. “Een scout heeft maar één keer in zijn leven de kans om als deelnemer naar een WSJ te gaan, je moet namelijk tussen de 14 en 18 jaar oud zijn ten tijde van de WSJ. De weg ernaar toe met alle voorbereidingen, waarin je bouwt aan een groep, is al heel waardevol. De WSJ is ervaring die je de rest van je leven meeneemt”.

Plezier

“Als jeugddeelnemer bereid je je samen met je troep van 36 jeugddeelnemers en 4 leden van de troepstaf voor tijdens voorbereidingsweekenden en tijdens een contingentskamp. In Zuid-Korea beleef je de WSJ en we hebben er ook nog een voorreis met alle Nederlandse troepen”, aldus Mark.

Het Nederlands Contingent is de afvaardiging van Nederlandse scouts aan de WSJ. In totaal gaan 1260 jeugdscouts samen met hun troepstafleden naar Korea. Dit is het grootste Nederlandse Contingent voor een WJS ooit.

Het Nederlands Contingent volgt het thema van de Koreaanste organisatie: ‘Draw your dream’. Deelnemers krijgen de ruimte om zelf kleur te geven aan hun WSJ-beleving en eruit te halen wat ze zelf willen. Dit past precies binnen de filosofie van de scouting om van waarde te zijn voor de samenleving door zich te ontwikkelen en daarbij met elkaar veel plezier te beleven.

Ook al kostte het al hun spaarcenten, de Hattemse scouts geven aan niet te kunnen wachten om naar Korea te vertrekken. Na de reis zullen ze uitgebreid verslag doen in de Hattemer.