Afbeelding
Foto: Nieuwsblad Schaapskooi

Mooie ontwikkelingen bij Brouwgilde Hulsbergen

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM/WAPENVELD- Sinds de oprichting anderhalf jaar geleden, in het najaar van 2021, heeft Brouwgilde Hulsbergen een aantal mooie ontwikkelingen doorgemaakt.

Brouwerij

In de brouwerij aan de Kloosterweg 3 in Wapenveld vertellen de gildeleden Rob Kleton (voorzitter) en de Hattemers Hans Selles en Erik Hof hierover. Brouwgilde Hulsbergen is een actieve vereniging van enthousiaste amateur bierbrouwers, met veel leden uit Hattem, gevestigd in het voormalige Euroma pand in Wapenveld. Het gilde heeft zoā€™n 30 leden met een passie voor bierbrouwen, afkomstig uit de omgeving maar ook ver daar buiten. De gildeleden hebben diverse mooie recepten ontwikkeld en organiseren in de brouwerij regelmatig proeverijen en workshops voor groepen liefhebbers van ambachtelijk bier. ā€œDit is onze ontmoetingsplek waar we bij elkaar komen, proeven, kennis delen en gezellige avonden met elkaar delenā€, aldus de gildeleden. ā€œTegenover ons monumentale pand, aan de andere kant van het kanaal, woonden vroeger de fraters van klooster Hulsbergen in een leefgemeenschap met een eigen bierbrouwerij. We hebben de verbinding gezocht met dat klooster en een aantal traditionele kloosterbieren ontwikkeld.ā€

Eerste zelf ontwikkelde kloosterbier 

Het eerste kloosterbier dat ze op de markt gaan brengen is een tripel bier. ā€œOm een tripel op de markt te brengen, mĆ³et de smaak eruit springen en aangezien we hele goede reacties erop hebben gehad, hebben we deze in productie genomen. Andere bieren zijn we aan het perfectioneren en als die goed zijn, brengen we die ook op de markt.ā€ Nee, het zal geen massaproductie worden, verklaren de heren. ā€œWe willen wel exclusief blijvenā€. 

Brouwinstallatie

De gildeleden zijn trots op hun brouwerij, apparatuur en klimaatruimte. ā€œOnze brouwinstallatie hebben we grotendeels zelf ontwikkeld. We zijn goed uitgerust en beschikken over alles wat een kleine brouwerij nodig heeft voor het maken van mooie bieren. Het leuke van bierbrouwen is dat je met het brouwproces en keuze aan ingrediĆ«nten zoveel verschillende kanten op kunt. Het spel om bier te maken begint bij hygiĆ«ne. Dat is het basisprincipe; super schoon werken.ā€ Een groot deel van de leden heeft een kleine installatie thuis staan. ā€œHet lijkt ons leuk dat mensen hun eigen ketel meenemen. Zo kunnen we bier brouwen met verschillende apparatuur. Naast de ingrediĆ«nten en spelen met de temperatuur tijdens het brouwen heeft ook de apparatuur effect op de smaakā€. En wil je meer weten over bier brouwen en de eerste stappen zetten naar een eigen thuisinstallatie? Dan ben je van harte welkom, de gildeleden nemen je graag mee in dit proces. ā€œDaarnaast zijn we altijd op zoek naar nieuwe leden met brouwervaringā€. 

Plannen

Nieuwe plannen heeft het brouwgilde al op de plank liggen zoals het experimenteren met andere soorten bier. ā€œEen van onze leden, Adrie van Lohuizen, heeft een perceel landbouwgrond met gerst. We willen de oogst gaan gebruiken om er bier mee te gaan brouwen. Dat maakt het nog lokaler.ā€ 

Voor meer informatie over Brouwgilde Hulsbergen, kijk op de website brouwgildehulsbergen.nl. En stap vooral eens binnen als de deuren van de brouwerij aan de Kloosterweg 3 in Wapenveld geopend zijn, de gildeleden ontvangen je graag.