Afbeelding
Foto: https://twitter.com/valleienveluwe/

UPDATE: Voorlopige uitslag waterschapsverkiezingen

· leestijd 1 minuut Algemeen

REGIO - Maandag uur gaf dijkgraaf Marijn Ornstein een update van de voorlopige uitslag van de waterschapsverkiezingen voor Waterschap Vallei en Veluwe. Deze uitkomst is gebaseerd op 100% van het totaal aantal inwoners die mogen stemmen. Het opkomstpercentage bedroeg 62,29%.

Er zijn bij deze verkiezingen 26 democratisch gekozen zetels te vergeven. Op basis van 100% van de uit te brengen stemmen is de uitslag in zetels: VVD – 2 zetels, ChristenUnie – 3 zetels, CDA – 2 zetels, Water Natuurlijk - 3 zetels, Partij van de Arbeid (PvdA) - 2 zetels, Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) - 3 zetels, Lokaal Waterbeheer - 1 zetel, AWP voor Water, Klimaat en Natuur - 2 zetels, 50Plus - 1 zetels, Ondernemend Water - 0 zetels, Partij voor de dieren - 1 zetels, BBB - 6 zetels, Belang van Nederland (BVNL) - 0 zetels.

Dijkgraaf Marijn Ornstein: “Het is geweldig dat zoveel mensen naar de stembus zijn gegaan gisteren. De opkomst is hoog. Deze opkomst zie ik als een belangrijke opdracht aan het nieuwe bestuur om in verbinding met onze inwoners te werken aan de uitdagingen waar het waterschap voor staat. De kwaliteit en beschikbaarheid van water zijn essentieel voor onze gezondheid, veiligheid en welbevinden.”

Definitieve uitslag 

De definitieve uitslag wordt donderdag 23 maart om 10.00 uur vastgesteld tijdens een openbare zitting door het centraal stembureau van het waterschap. Woensdag 29 maart 2023 worden de gekozen bestuursleden geïnstalleerd.

Door een wetswijziging verdwijnen de geborgde zetels voor het bedrijfsleven. Agrariërs en natuurbeheerders krijgen ieder twee zetels in het algemeen bestuur. Voor waterschap Vallei en Veluwe betekent dit dat het aantal geborgde zetels van 7 in 2019 naar 4 in 2023 gaat, waardoor het aantal gekozen zetels niet meer 23, maar 26 is.

Landelijke website verkiezingen: www.waterschapsverkiezingen.nl

Website verkiezingen Waterschap Vallei en Veluwe: www.vallei-veluwe.nl