Afbeelding
Foto: .

Wel of geen azijn in de tuin?

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM - Bijna voorjaar! Je ruikt het al: azijn. Terrassen en opritten worden gereinigd. En meteen ook maar het onkruid tussen de tegels weggehaald. In de winkels staan pallets vol flessen in de aanbieding. Natuurazijn, schoonmaakazijn. Een vraag van een lezer: mag dat nou wel of niet? Ik vraag het Marcus Rietveld, verantwoordelijk voor het natuurbeleid en biodiversiteit binnen de gemeente Hattem.

(door Liesbeth Rischen)

“Het mag niet als het zuurgehalte hoger is dan 6%, maar ik zou het ook echt afraden. Het is slecht voor de kwaliteit van de bodem en van het oppervlakte- en grondwater. Op de lange termijn helpt het ook niet. Mos komt gewoon weer terug bij aanhoudend nat weer en vaak in sterkere mate. Onkruid lijkt dood, maar groeit vrolijk weer aan.” Inderdaad staat op de site van het RIVM dat het verboden is azijn te gebruiken met meer dan 6% azijnzuur, ook omdat het slecht is voor de mens, voor de longen en de huid.

Wat dan wel?

“Goed schrobben met fijn zand is het beste. Gooi er eventueel eerst heet water over heen. De hogedrukspuit is ook geen goed idee, die spuit de voegen weg, waardoor mos en onkruid weer vrij baan krijgen en de harde straal beschadigt je tegels. Voor onkruid zijn milieuvriendelijke krabbers en branders te koop. Toegegeven, het is tijdrovender, maar beter, echt.”

Volgens het RIVM zijn er bestrijdingsmiddelen met maximaal 6% azijnzuur te koop in gebruiksklare flessen die je hiervoor wél mag gebruiken op verharde delen van de tuin, mits de gebruiksaanwijzing wordt opgevolgd.

Conclusie, als je om de aarde geeft: schrobben, krabben of branden maar. Of accepteren dat er bloemetjes tussen de stenen groeien en ze bewonderen. Soms zijn het juweeltjes.

-

“Er zijn zoveel kleine dingen die je zelf of samen kunt doen om onze natuur een handje te helpen en daarmee de biodiversiteit terug te brengen”, stelt Liesbeth Rischen. Zij wil graag de komende tijd in gesprek gaan met Hattemers die al anders dan vroeger met hun tuin omgaan en gaat op zoek naar antwoorden op vragen hierover, wil een schakel zijn en kennis doorgeven. Heeft u ook een vraag, een tip, een weetje, een idee? Mail naar natuurhattem@gmail.com.