Afbeelding
Foto: Willem Gunneman

Aartjan Bijkerk: huisarts met liefde voor het vak

· leestijd 2 minuten Algemeen

HATTEM - Begin januari nam Aartjan Bijkerk de praktijk van Harold Wigger over. Een jonge huisarts met een liefde voor het vak en een kloppend hart voor zijn patiënten. Toch had het maar weinig gescheeld of de geboren Tukker had een ander vak gekozen.

(door Willem Gunneman)

“In 2006 ben ik medicijnen gaan studeren”, vertelt Aartjan. “Eerlijk gezegd had ik geen idee waar ik aan begon. Ik wist het niet zo goed. De eerste voorlichtingsdagen hebben me over de streep getrokken. Ik werd ingeloot en kon naar Groningen. De stad die voor mij op nummer één stond. Een echte studentenstad. Na mijn studie ben ik coschappen gaan lopen en belandde ik in Zwolle op de verloskunde-afdeling. Een fantastische tijd. De hectiek en de spanning vond ik geweldig. Je begint als basisarts. Een periode waarin je ervaring opdoet waarna je bij voldoende kennis en bagage de kans krijgt een vervolgopleiding te volgen. Uiteindelijk bleek de gynaecologie een mooi, maar voor mij te beperkt vakgebied te zijn. Je ziet mensen kort en de meesten maar één keer. Daarnaast wordt veel opgepakt door specifieke specialisten. Ook de onregelmatigheid ging me tegenstaan. Bevallingen zijn immers niet te plannen. Ik ontdekte dat het me steeds minder beviel.”

Huisarts

“Het vak van huisarts heeft altijd getrokken. De kans om een band op te bouwen met patiënten en er echt voor hen te kunnen zijn. Dat kan alleen als je mensen langer kent. Contacten op de gynaecologie afdeling zijn veelal vluchtig.” Gestimuleerd door vrienden met een eigen praktijk pakte Aartjan de handschoen op. Het echt betrokken zijn en het ondernemerschap gaven de doorslag. “Als je morgen iets wil veranderen dan kan dat. Kun je dingen uitproberen. Binnen een ziekenhuis of gespecialiseerde afdeling is dat vrijwel onmogelijk.”

Hattem

“Inmiddels werk ik een jaar in Hattem. Het voelt goed. De grote stad is anoniemer. Dat past minder bij mij. Als huisarts wil ik midden in de gemeenschap staan en deel zijn van het leven. Het echt leren kennen van je patiënten kost energie. Het voelt als de beste investering die ik ooit gedaan heb.”

“Ik ben voortdurend op zoek naar de verhalen”, vervolgt Aartjan. “Aan de andere kant voel ik ook dat de druk op de schouders steeds meer toe neemt. Het veranderende zorglandschap vraagt dat mensen langer thuis wonen. Dat betekent dat mensen langer op hun huisarts terugvallen. In Hattem is het goed geregeld. Ik heb geweldige collega’s en een dijk van een team. In de randstad ligt de druk vele malen hoger.”

“Ik geloof oprecht in meer tijd voor de patiënt. Een van de redenen waarom huisartsen weigerden het zorgakkoord te ondertekenen. Een goed gesprek leidt aantoonbaar tot minder doorverwijzingen. Vaak is er een achterliggende oorzaak. Je moet doorverwijzen als het nodig is. Niet omdat er van je verwacht wordt dat je binnen 5 minuten een diagnose stelt.”

Balans

Aartjan groeide evenals zijn voorganger op in Enschede. “Een echte tukker. Van nature heb ik een brede interesse. Als ik niet was ingeloot, was ik nu geschiedenisleraar of communicatiewetenschapper vermoed ik. Na een dag op de praktijk pak ik het liefst de wielrenfiets. Ik vind het heerlijk om met de kop in de wind de knobbel op te fietsen. Om af te dalen van de Mont Ventoux en dwars door de Alpen terug te naar Nederland te trappen. Fietsen voelt voor mij als een soort van meditatie. Het momenten om de zinnen te verzetten en nieuwe energie op te doen. Het houdt me in evenwicht. Een balans die ik als mens hard nodig heb.”