Een noodpomp bij de IJssel voorziet het toevoerkanaal naar gemaal Antlia van water.
Een noodpomp bij de IJssel voorziet het toevoerkanaal naar gemaal Antlia van water. Foto: .

Ook in polder Hattem wordt verdringingsreeks ingezet

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM - Met ingang van zaterdag 13 augustus geldt voor het inlaatgebied polder Hattem een onttrekkingsverbod. Het verbod geldt voor categorie 4 van de landelijke verdringingsreeks. Dit betekent dat onder andere agrariërs voor het beregenen van gras en mais geen water meer mogen gebruiken uit het oppervlaktewater. Deze maatregel is nodig om te voorkomen dat het waterpeil in de polder Hattem zakt en er onomkeerbare schade ontstaat

Heemraad Henk Veldhuizen: “De droogte houdt aan en door de extreem hoge temperaturen van deze week wordt het steeds lastiger om het water in de polder Hattem op peil te houden. Door het uitblijven van neerslag van betekenis en de lage IJsselstand moeten we het water dat wel beschikbaar is zorgvuldig verdelen. Een noodpomp bij de IJssel voorziet het toevoerkanaal naar gemaal Antlia van water. Zo zorgen we ervoor dat er water beschikbaar blijft voor de natuur en de stabiliteit van oevers.”

Noodpomp voor natuur en veiligheid 

Het peil in de IJssel staat dermate laag dat het toevoerkanaal naar het gemaal in Hattem geen water meer voert. Er is een tijdelijke noodpomp geplaatst om water vanuit de IJssel in het toevoerkanaal te pompen, zodat het gemaal de polder van water kan blijven voorzien. Door de extreme temperaturen verdampt het water snel. Om te voorkomen dat het waterpeil te veel zakt en er schade ontstaat aan de natuur en stabiliteit van de oevers, is er een onttrekkingsverbod ingesteld voor categorie 4 van de landelijke verdringingsreeks.

Verdringingsreeks

Wie er bij een watertekort nog water krijgt, is landelijk vastgelegd in de Waterwet. In de eerste drie categorieën van de verdringingsreeks zitten respectievelijk: waterveiligheid, veengebieden, onherstelbare schade aan natuur, drinkwater en koelwater voor energievoorzieningen en kapitaalintensieve gewassen. Binnen categorie 4 valt de landbouw, scheepvaart, recreatie, niet kwetsbare natuur en industrie. Binnen de nu gemaakte keuze van Waterschap Vallei en Veluwe mag voor categorie 4 niet meer onttrokken worden uit het oppervlaktewater in het inlaatgebied polder Hattem. 

Droogte in gebied Waterschap Vallei en Veluwe

Door de extreem hoge temperaturen en de weinige regenval van de afgelopen periode is het droog in het gebied van Waterschap Vallei en Veluwe. Om te voorkomen dat de natuur en gewassen schade ondervinden, houdt het waterschap de waterstanden van de grote rivieren, kanalen, beken en sloten nauwlettend in de gaten. Ook worden er extra maatregelen genomen door het waterschap. Voor actuele informatie over droogte: www.vallei-veluwe.nl/droogte

Afbeelding