Afbeelding
Foto: links Be Dekker en rechts Evert van Olst. Op de achtergrond een aantal van de vrijwilligers die iedere dinsdag- en donderdagmorgen actief zijn voor de vereniging.

Spetterplas bij IJsbaan gerealiseerd

· leestijd 2 minuten Algemeen

HATTEM- Kinderen die lekker spetteren in het water, ouders die relaxed toekijken vanaf de zonneweide: het kan allemaal op het multifunctionele terrein bij de ijsbaan in Hattem. IJsvereniging Hattem heeft hier een spetterplas gerealiseerd. Dat wordt volop genieten deze zomer!

Regelmatig kreeg de vereniging vragen van Hattemers; of er niet iets mogelijk was op gebied van waterrecreatie? En dan ook gericht op de jongste Hattemers. Evert van Olst van de ijsvereniging pakte die handschoen op en kwam met het idee voor een spetterplas. Een plas met water, tot maximaal 20 cm hoog, waar rondom brandweerpunten zijn geplaatst om daarmee een waterfontein te kunnen maken. Alles om de kids lekker te laten spelen en bewegen. De uitwerking daarvan was nog geen eenvoudige klus, alles moest goed uitgedacht worden. “We hebben het nu zo voor elkaar gemaakt dat we de plas met een dag kunnen vullen, en ook weer snel kunnen laten leeglopen. We kunnen zo goed anticiperen op mooi weer en het water ook regelmatig verversen”, legt Evert uit. “Het gaat wel om oppervlaktewater en qua temperatuur heeft het water dus even tijd nodig om op te warmen.” 

Een andere wens van de vereniging was de realisatie van een strandje bij de spetterplas. ONTP is bereid gevonden om hiervoor het benodigde speelzand te sponsoren. De vereniging biedt hiermee een totaalplaatje, een echte strandervaring. Terwijl de kinderen zich in of bij het water vermaken, kunnen ouders relaxed alles in de gaten kunnen houden. Vanaf de zonneweide óf vanaf het terras bij het multifunctionele clubgebouw - de trots van de vrijwilligers - waar ook een drankje genuttigd kan worden. “Bij goed weer gaan we deze week al open!” Wel wordt benadrukt dat kinderen alléén onder begeleiding van een volwassenen bij de plas mogen spelen.

Volop plannen voor ijsbaanterrein

Er staat nog veel meer te gebeuren op het terrein: in samenwerking met volleybalclub HVV ligt er een plan om een beachvolleybalterrein te realiseren. Zand dat er nu is uitgehaald, wil de club daarnaast graag hergebruiken voor een Pump-track baan voor BMX-fietsen. Alles bij elkaar komt daar uiteraard een flinke investering bij kijken. Een subsidieaanvraag bij Sportkoepel Hattem loopt nog. “Vooruitlopend daarop hebben we nu de spetterplas provisorisch zelf al gemaakt. Om te laten zien dat het kan, en zodat het deze zomer ook al gebruikt kan worden. En wat het beachvolleybalterrein betreft: wij staan startklaar. Zodra de Sportkoepel het groene licht geeft, kunnen we aan de slag.”

De plannen passen bij de ambitie van de vereniging om het terrein meer en meer een buurtfunctie te geven waarbij sport en bewegen centraal staan. De inmiddels opgerichte skeelerclub is daar een goed voorbeeld van. “We zitten hier op een mooie plek met prachtige accommodatie: er is zoveel mogelijk hier. Wil een buurt bijvoorbeeld een beachvolleybaltoernooi organiseren? Dan kan dat, uiteraard in overleg, heel goed hier plaatsvinden”, stelt Be Dekker, voorzitter van de vereniging. Evert en Be benadrukken dat het ijsbaanterrein er voor de gehéle Hattemse gemeenschap is. “Daarom zoeken we ook de samenwerking met onder andere sportverenigingen en het onderwijs. De buurtsportcoaches van HUB Hattem zijn ook zeer gecharmeerd van de plannen. Zij zien hier goede mogelijkheden om meer activiteiten te kunnen ontwikkelen om de kinderen te laten sporten en bewegen.” Dit alles past ook binnen de filosofie van de club om deel te nemen aan het project Open Club, een initiatief van de Gelderse Sport Federatie.

Kortom: IJsvereniging Hattem werkt hard aan de toekomst en aan een multifunctionele locatie waar álle Hattemers kunnen bewegen en recreëren. Aangezien de naam IJsvereniging Hattem niet meer de lading dekt voor de vele activiteiten die de vereniging ontplooit, werd onlangs opgeroepen een nieuwe naam te bedenken. Vele inzendingen mocht de vereniging ontvangen. Het plan is om het nieuwe sport- en beweegterrein na de zomervakantie feestelijk in gebruik te nemen. Dan wil het bestuur ook graag de nieuwe naam onthullen.

Afbeelding