Burgmeester Marleen Sanderse en wethouder onderwijs Martijn Hospers hebben vorige week een kijkje genomen in de nieuwkomers klas van OBS de Vlonder.
Burgmeester Marleen Sanderse en wethouder onderwijs Martijn Hospers hebben vorige week een kijkje genomen in de nieuwkomers klas van OBS de Vlonder. Foto: .

Opvang vluchtelingen uitdaging gemeente Hattem

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM ā€“ De laatste raadsvergadering van het huidige college begon maandag met een korte presentatie over de opdracht die op het bordje van de gemeenten ligt wanneer het gaat over de opvang van vluchtelingen.

Uitdaging

Duidelijk werd dat de taakstelling die op gemeenten afkomt op het gebied van vluchtelingen een grote uitdaging is. Naast de reguliere vluchtelingenstroom is ook een groot aantal OekraĆÆners hun land ontvlucht.

In Hattem worden momenteel 57 vluchtelingen in particuliere gastgezinnen opgevangen via het interkerkelijk vluchtelingenhulp ComitĆ© Hattem. Al deze OekraĆÆense vluchtelingen staan ingeschreven in het Basisregister Persoonsgegevens en ontvangen leefgeld. Het leefgeld vervalt wanneer er sprake is van een betaalde baan.

In de Kerkhofstraat worden onder begeleiding van het vluchtelingenhulp ComitĆ© 10 OekraĆÆners opgevangen. De hulp vindt plaats dankzij de inzet van vele vrijwilligers.

In de voormalige locatie van Het Baken bij de Bongerd hebben 45 OekraĆÆense vluchtelingen een veilig onderdak gevonden. VluchtelingenContact Hattem is hier het eerste aanspreekpunt. 

Onderwijs

OBS De Vlonder geeft les aan ruim twintig kinderen uit OekraĆÆne die momenteel in Hattem verblijven. Hiervoor worden niet alleen Nederlandse leerkrachten en onderwijsassistenten ingezet, maar ook twee OekraĆÆense leerkrachten: een moeder die vakdocent muziek is en sinds kort juf Vika. Burgmeester Marleen Sanderse en wethouder onderwijs Martijn Hospers hebben vorige week een kijkje genomen in de nieuwkomers klas. De oudere leerlingen krijgen les op de internationale schakelklas in Zwolle. De Lions ondersteunen de OekraĆÆners bij het papierwerk, zoals het openen van bankrekening en het opstellen van een CV. Verder worden speeddates met werkgevers gefaciliteerd.


Burgemeester Sanderse stelde dat de opvang mede dankzij de korte lijnen in een kleine gemeente momenteel goed verloopt. Aandachtspunten voor de komende tijd zijn de verlenging van de huur van de panden waar de OekraĆÆners verblijven, de houdbaarheid van de opvang bij particulieren en de leefgeldregeling.

Ondersteuning

De reguliere vluchtelingenstroom valt onder de verantwoordelijkheid van het COA. Hoewel de gemeentelijke taakstelling op orde is, gaf de burgemeester aan dat duidelijk is dat deze in de nabije toekomst gaat toenemen. De komende tijd wordt bezien hoe de gemeente Hattem daarmee omgaat. Er is veelvuldig contact met de provincie Gelderland. Uit locatieonderzoek is gebleken dat in Hattem weinig geschikte locaties zijn om grote groepen vluchtelingen op te vangen. Dit wordt in regionaal verband opgepakt en waar nodig ambtelijke ondersteuning vanuit Hattem aangeboden.

Tijdens de presentatie werd duidelijk dat de vluchtelingencrisis een grote wissel trekt op het ambtelijk apparaat in Hattem. Voor reguliere taken van de ambtenaren die in het kernteam zitten worden extern extra collegaā€™s ingehuurd.

Voor vragen over de opvang van vluchtelingen in Hattem heeft de gemeente een speciaal mailadres in het leven geroepen: vluchtelingen@hattem.nl