De jongerenkamer in het Ondermijningshuis
De jongerenkamer in het Ondermijningshuis Foto: Angela van Erven

Ondermijningshuis maakt signalen ondermijning zichtbaar

Algemeen

HATTEM ā€“ Deze week is een tijdelijk Ondermijningshuis gevestigd in een leegstand winkelpand in de Kerkstraat. Bezoekers maken hier op praktische wijze kennis met het begrip ondermijning. Het pop-up huis is geopend op initiatief van zes Veluwse gemeenten tijdens de Week tegen de ondermijning die van 20 tot en met 24 juni plaatsvind.

Ondermijning is een verzamelnaam voor verschillende vormen van criminaliteit. Met als gemene deler dat criminelen gebruik maken van legale middelen om illegale praktijken te organiseren. De redactie van de Hattemer kreeg een rondleiding van Marisa de Ruiter, beleidsmedewerker Sociaal Domein van de gemeente Hattem door het Ondermijningshuis.

ā€œDoor een kijkje te nemen in de verschillende themakamers in het Ondermijningshuis kunnen bezoekers zelf ervaring opdoen met situaties die gebaseerd zijn op de realiteit. Deze ondermijning is vaak moeilijk te traceren maar kan ons allemaal overkomen. Ondermijning gebeurd overal, ook in Hattem. Het is belangrijk dat mensen hun oren en ogen open houden en weten waar ze op moeten letten. Door een bezoek aan het Ondermijningshuis leren bezoekers signalen die op ondermijning kunnen duiden beter herkennen. Daarnaast wordt aangegeven wat je met deze signalen kunt doenā€, zo vertelt de Ruiter.

Meer over het Ondermijningshuis volgende week in de papieren editie van de Hattemer.

Illegale hennepteelt is een groot gevaar, ook voor de omgeving.
Hoe herken je een locatie waar sprake is van uitbuiting van arbeidsimmigranten?