In de commissievergadering Algemene en Ruimtelijke zaken stonden de bouwplannen bij de Bongerd op de agenda.
In de commissievergadering Algemene en Ruimtelijke zaken stonden de bouwplannen bij de Bongerd op de agenda. Foto: Angela van Erven

Veel belangen bij bouwplannen de Bongerd

· leestijd 5 minuten Algemeen

HATTEM - De bouwplannen bij de Bongerd stonden vorige week op de agenda van de commissie Algemene en Ruimtelijke zaken. Aanleiding was een brief van omwonenden die kritiek hebben op het proces en de procedure zoals die tot nu toe is doorlopen. Tijdens de commissievergadering konden alle betrokken partijen hun zegje doen. Het is nu aan het college om alle belangen af te wegen en een besluit te nemen omtrent het vervolgvoorstel dat aan de raad gepresenteerd gaat worden. 

Bezwaren

“Voor u zit een getergde en teleurgestelde bewoner van Hattem”, zo begon Marc Huitink namens de omwonenden zijn relaas. 

De omwonenden geven aan niet tegen de bouw van seniorenwoningen te zijn, maar wel tegen het doorlopen participatieproces en de volume van de bouw in de voorgenomen plannen. Zij voelen zich niet gekend en serieus genomen in dit proces. Het plan dat er nu ligt kan volgens de omwonenden beter en mooier voor Hattem. Een optie zou zijn om de verouderde sporthal aan de Eijerdijk te betrekken bij de plannen zodat er meer ruimte wordt gecreëerd.

“De urgentie mag niet een excuus zijn om processen niet zorgvuldig te doorlopen en nu keuzes te maken voor 40 jaar in Hattem die anders en beter kunnen”. 

Huitink deed de oproep aan de commissieleden om kritisch te blijven en om met elkaar te komen tot een beter plan. Dit zou op korte termijn gerealiseerd kunnen worden. “Even stap terug en dan met grote schreden en een goed plan voorwaarts. Dat is wat wij als omwonenden voor ogen hebben voor de Bongerd en Hattem”, aldus de omwonenden.

Petanque

Petanque vereniging Hattem ziet door de gewijzigde bouwplannen een aantal banen verloren gaan.

Peter Riezeweide van Petanque Hattem gaf aan in goed en nauw contact met de gemeente te staan. “Het is nu alleen de vraag waar wil men ons hebben”, zo gaf Riezeweide in de commissievergadering aan. De Petanque vereniging is bereid te verhuizen, maar dan wel naar een redelijke locatie in een rustige omgeving. De vereniging is in 1999 gestart met 13 leden en sindsdien sterk gegroeid, waardoor een goede accommodatie vereist is.

Hanzeheerd

Karin Leferink, bestuurder van Hanzeheerd-IJsselheem, benadrukte dat de bewoners in de Bongerd echt tekort wordt gedaan doordat er momenteel geen goed passende huisvesting kan worden geboden. “Het is zelfs zo dat je op dit moment niet meer kunt douchen wanneer je in de Bongerd woont. Dat vind ik zorgelijk. Ik zie dat onze medewerkers daarvan pijn in hun hart krijgen. Zij kunnen de zorg niet geven waar de cliënten recht op hebben. Er liggen prachtige plannen. Ik begrijp de vertraging en de bezwaren. Mijn oproep zou nu zijn om door te pakken en de mensen in de laatste fase van hun leven een goed bestaan in de Bongerd te geven, waarbij kwalitatieve hoogwaardige zorg voor de komende decennia gewaarborgd gaat zijn. De cliënten hadden gehoopt al in die mooie nieuwe appartementen te zitten waar ze weer onder de douche kunnen. Het zou zo kunnen zijn, ook met het oog op de andere voorzieningen dat het voor cliënten aanleiding is om zich niet meer te melden bij de Bongerd. Dan zijn we ook bezig om onze medewerkers in de steek te laten. We hebben een groot arbeidstekort. We weten dat medewerkers graag in een nieuw pand werken waar ze fijne processen hebben en cliënten het beste kunnen ondersteunen. Help ons die zorg en werkgelegenheid te garanderen”. 

Habion

Habion is een woningcorporatie dat gespecialiseerd is in ouderhuisvesting en de initiatiefnemer van de bouwplannen bij de Bongerd. Directeur Peter Boerenfijn benadrukte dat Hattem sneller vergrijst dan de rest van Nederland. “Het moment in Hattem is nu om door te pakken gezien de plannen die uit Den Haag op de ouderenzorg af komt en de huidige energie- en materiaalcrisis. Op dit moment heeft Habion nog de middelen om te investeren in Hattem”.

Boerenfijn stelt dat er wel degelijk een participatietraject is doorlopen en erkende dat dit door corona minder goed uit de verf is gekomen. De informatiebijeenkomst vorig jaar maart was volgens de directeur van Habion niet een van de beste. Daarna is met omwonenden gesproken hoe de plannen verbeterd konden worden. Gebleken is dat niet volledig aan de eisen van de bezwaarmakers tegemoet gekomen kan worden omdat wel aan een aantal kaders voldaan moet worden. “Wij worden het gewoon niet eens. Mooier kan ik het niet maken”. Het is volgens Boerenfijn aan de raad om nu een afweging te maken.

Politiek

Alle politieke partijen zijn het erover eens dat goede ouderenhuisvesting in Hattem grote prioriteit heeft. Toch was er ook begrip voor de bezwaren van de omwonenden en veel kritische vragen over het participatieproces dat is doorlopen. Is het niet beter om het hele proces opnieuw te doen om te voorkomen dat dat de gang naar de rechter gemaakt wordt, wat nog meer vertraging oploopt? Gesteld wordt door enkele fracties dat met de informatie die er nu ligt, geen besluitvorming kan plaatsvinden. Ook kwam de vraag of het nog wel de taak van dit college is om een beslissing te nemen in dit dossier of dat het nieuwe college aan zet is.

Gymzaal

Aan de suggestie van een aantal politieke partijen of de verouderde gymzaal niet bij de plannen betrokken kan worden om meer ruimte te creëren kleven veel haken en ogen. Het gebouw van tafeltennisvereniging Smash zit met een dragende muur aan de gymzaal vast. De gymzaal is van grote waarde in het bewegingsaanbod voor scholen en Hanze Gym Hattem. Daarnaast is er een gebruikersovereenkomst met Hanzegym en is een integraal huisvestingsplan voor alle sporthallen in de maak. Habion heeft jaren geleden geen gebruik gemaakt van de optie die er lag voor het gebruik van de gymzaal. Ook toen de optie was verlopen is dit door Habion niet opnieuw op tafel gelegd. Een eventuele herontwikkeling van de gymzaal zou een taak en op kosten zijn van de initiatiefnemer, zo werd duidelijk tijdens het persuurtje. 

College

Het college gaf eerder in een raadsinformatie aan dat het maximale is gedaan om tegemoet te komen aan de eisen van de omwonenden. De gevolgen hiervan zijn dat er minder appartementen gebouwd worden, kwetsbare ouderen vaker moeten verhuizen en in een gebouw een tweede lift vervalt. 

Wethouder Auke Schipper is van mening dat het na 12 jaar plannen maken tijd is om eindelijk een beslissing te nemen in dit dossier. Veel keus is er volgens de wethouder niet.

“Het is niet zo, haal er maar even een bouwlaag af dan heb je 6 appartementen minder. Dat is een te gemakkelijke oplossing. Dat hangt ook samen met het onderzoek waarin de behoefte aan intramurale zorg tot 2050 zorgvuldig is afgestemd op de andere woonzorgzone in Hattem.

Wethouder Schipper benadrukt iedereen serieus te nemen maar constateert dat na 4 jaar gewerkt te hebben aan dit dossier er een patstelling is ontstaan die lastig doorbroken kan worden. De wethouder ziet er niets in om het hele proces opnieuw te doen, zoals enkele commissieleden voorstellen. ”De initiatiefnemer heeft wel degelijk geluisterd naar de bezwaren van omwonenden. Er zijn aanpassingen gedaan. We hebben nu te maken met een aantal omwonenden. Onze Hattemers, daar zijn we zuinig op, daar moeten we ook naar luisteren als gemeente, dat is een dure verantwoordelijkheid. Maar we hebben het ook over de Hattemers die deze avond niet aan tafel zitten en die misschien ook een belang hebben in dit debat”.

Voorzitter Teun Juk van de commissie ARZ besloot de behandeling van dit agendapunt af met de woorden dat er urgentie is om te bouwen en het tijd is om de belangen af te wegen. “In de tijd van nu is dat niet eenvoudig. Alle belangen kwamen op tafel, ook de belangen van de ouderen die er vanavond niet zijn. Er was positieve feedback en een kritische noot. Ook al speelde corona parten, het is gebleken dat het goede gesprek op tijd gevoerd moet worden. Achteraf hadden sommige dingen wellicht anders gemoeten. Het college staat nu voor de dankbare taak dit alles gehoord en geluisterd te hebben om een beslissing te nemen welk plan richting de gemeenteraad komt”. 

n.l.n.r. Karin Leferink (Hanzeheerd de Bongerd), Marc Huitink (omwonenden) en Peter Boerenfijn (Habion) aan tafel bij de commissievergadering ARZ.