Afbeelding
Foto: .

Internationale Hanzedagen Neuss

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM - Vlak onder Düsseldorf ligt Neuss, Hanzestad aan de Rijn. Deze stad was dit jaar gaststad voor de 42e Internationale Hanzedagen. 

Ruim 100 Hanzesteden uit 16 landen waren aanwezig. Onder de 15 deelnemende Nederlandse Hanzesteden was ook Hattem. De Hattemse delegatie bestond uit burgemeester Marleen Sanderse, wethouder Auke Schipper, Sonja Schultz (Visit Hattem) en Edith de Jong (kunstenaar) en Saskia Lammerts (gemeente Hattem).

Toeristische Hanzemarkt

Rondom de ‘Quirinuskerk’ konden de Hanzesteden zichzelf presenteren. Met een toeristisch magazine en een folder met fietsroutes spraken Sonja en Saskia de Duitse bezoekers aan om hen te verleiden tot een bezoek aan Hattem.

Samenwerkende bedrijven

Burgemeester Sanderse en wethouder Schipper namen deel aan het economisch forum. Duitse bedrijven presenteerden zich en de mogelijkheden van internationale samenwerking werden besproken.

Kunst uit Hattem

Een vast onderdeel van de Hanzedagen is HANSEartWORKS, een podium voor kunstenaars uit de Hanzesteden. Edith de Jong vertegenwoordigde Nederland en verrichtte ook de opening. Dit gebeurde in aanwezigheid van de Hattemse delegatie, de burgemeester van Neuss, en vele geïnteresseerden. Het thema ‘Performance in the lounge of time’ vroeg om een performance. Na een inleidende speech over haar werk ‘Strings attached’, bestaande uit een lange cape met banden met vragen erop geschreven, nodigde Edith het publiek uit een string uit haar cape los te trekken. Met het stellen van de vraag aan een onbekend persoon, raakte iedereen met elkaar in gesprek, en werd verbinding gemaakt. Het werkte! De hele zaal deed mee en de performance sloot af met een groep die samen uitriep: ‘We are attached!’ – ‘Wij zijn verbonden!’. Verbonden aan het thema van de Hanze: samen sterk en samenwerking, toen en nu.

Hanzevergadering

De grote Hanzevergadering werd bijgewoond door burgemeester Sanderse. In de vergadering werd burgemeester Peter Snijders van Zwolle via stemming benoemd als lid van het Präsidium van het Hanzeverbond. Burgemeester Ron König van Deventer neemt sinds dit jaar zitting in de Commissie van het Hanzeverbond. Ook is positief gestemd over de toetreding van Hanzestad Zaltbommel. Hanzesteden Marketing sprak over het Duits-Nederlandse fietsroute project met muurschilderingen, waar Hattem ook aan deelneemt en er werd vooruitgeblikt naar de 43e Internationale Hanzedagen in Torún, Polen.

Over de Internationale Hanzedagen

Het Internationale Hanzeverbond ‘Die Hanse’ werd in 1980 in Zwolle opgericht. Het verbond wil de geest van de Hanze levend te houden. Het wil een bijdrage leveren aan de economische, culturele, sociale en nationale eenwording van Europa door het koesteren van tradities en stimuleren van samenwerking. Met 195 aangesloten steden uit 16 landen is dit het grootste stedenverbond ter wereld. Ieder jaar organiseert een van de steden een ontvangst waarbij alle andere Hanzesteden welkom zijn om elkaar te ontmoeten en te netwerken.

Afbeelding
Afbeelding