Afbeelding
.

Met de trein Hattem ontdekken

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM – Met de trein Hattem ontdekken? Binnenkort is dat mogelijk. Dan rijdt het toeristentreintje De ‘iessel Expres’ door Hattem en omgeving.

Idee

Al jaren speelt het idee om met een treinritje bezoekers Hattem te laten zien door het hoofd van Henk Viering. “Het feit dat toeristen steeds meer de weg naar de Hanzestad weten te vinden, wakkerde dat idee alleen maar meer aan”, vertelt de Hattemer horeca ondernemer, die in alles samenwerkt met zijn vrouw Adrie. Regelmatig krijgt hij op de terras van zijn café vragen van bezoekers die meer over Hattem en de omgeving willen weten en zien. Op vakantie in Kreta zag Henk een treintje rijden en dacht: “Dit is ook iets voor Hattem”. “Vanaf toen is de zoektocht naar een geschikte trein begonnen en zijn de eerste contacten met de gemeente gelegd. Inmiddels zijn alle ontheffingen en vergunningen in ons bezit”.

Aanvulling

De gemeente laat via een woordvoerder weten dat dit initiatief van harte ondersteund wordt door de gemeente. “We zien het treintje als een mooie aanvulling op het al bestaande toeristisch aanbod in Hattem. Er is een ontheffing voor nodig om het laten rijden van een treintje met personen over de openbare weg mogelijk te maken. Het college van B&W heeft besloten deze ontheffing te verlenen. De initiatiefnemer kan nu starten met de voorbereidingen”.

iessel Expres

De iessel Expres gaat in het toeristenseizoen alle dagen rijden vanaf 12.00 uur. “Er is geen dienstregeling, dus geen paniek als de trein er niet staat want we zijn er binnen 30 à 45 minuten weer”, geeft de nieuwe conducteur aan. Zodra de trein geleverd wordt gaat de treintoer door en rondom Hattem van start. Verwacht wordt dat dit binnen enkele weken zal zijn. “De op- en afstapplaats is gevestigd aan het Voermanplein tussen de Dijkpoort en de haven.

De route van ongeveer 9 kilometer voert door de binnenstad richting de Kerkhofdijk met zijn prachtige vergezichten. Langs de golfbaan en sportvelden steken we over voor een prachtige tocht door de Veluwse bossen waarbij we via de Zuidwal en de Noordwal weer bij het eindpunt aankomen”.

De initiatiefnemer had graag een meer centraal gelegen opstapplaats gehad op het Marktplein. “Om uiteenlopende redenen werkt de gemeente daar niet aan mee”, aldus Henk. Nu het papierwerk en de vergunningen eindelijk geregeld zijn, staat Henk te popelen om met de toeristentrein te gaan rijden. “We hebben er ongelooflijk veel zin om te starten en de mensen onze prachtige stad en fantastische omgeving te laten zien”.