Afbeelding
Foto: .

Vrijwilligers Hospice Hattem sluiten basistraining succesvol af

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM- Hospice Hattem had nieuwe vrijwilligers nodig om weer open te kunnen. Een intensieve wervingsactie heeft als resultaat dat achttien personen zich hebben aangemeld. Een mooi aantal, nog niet genoeg, maar wel voldoende om weer gasten te kunnen ontvangen. 

Nieuwe medewerkers worden intensief begeleid. Voordat zij aan de slag gaan, krijgen ze een training van vijf avonden en lopen ze mee met ervaren vrijwilligers om ingewerkt te worden. Inmiddels zijn er drie trainingsronden gehouden door coördinator Lia Stoop waaraan in totaal maar liefst 22 vrijwilligers hebben meegedaan. Dit waren zowel ervaren krachten die hun kennis wilden opfrissen als nieuwe vrijwilligers en door deze mix konden veel onderwerpen van de cursus worden aangevuld met praktijkervaringen. Tijdens de trainingen verdiepten de vrijwilligers zich in allerlei aspecten van het werk in een hospice. Een van de vijf cursusavonden gaf Pamela Matahelumual van FysioHattem en Meer les over tiltechnieken.

Certificaat
Op dinsdag 16 mei was er een extra scholingsavond die werd gegeven door Lisanne Hekkert, palliatiefverpleegkundige van Verian. Lisanne gaf op een heel eerlijke en open wijze informatie over haar werk en er was volop ruimte voor vragen en discussie. Aan het eind van deze bijeenkomst kregen alle vrijwilligers een boekje en binnenkort ontvangen ze het certificaat Basistraining Vrijwilliger in de terminale zorg.

Hospice Hattem heeft de ambitie om structureel een tweede appartement in gebruik te nemen zodat er twee gasten in het hospice kunnen verblijven. De behoefte aan hospiceplekken is groot en de vraag daarnaar overtreft de mogelijkheden voor plaatsing. De nieuwe vrijwilligers komen uit diverse plaatsen in de omgeving van Hattem zoals Wapenveld, Heerde, Vorchten, Wezep en Zwolle. Het hospice staat ook open voor iedereen, ongeacht geaardheid of geloof en ook voor mensen die niet in Hattem wonen.

Meer vrijwilligers nodig

Er is nog steeds behoefte aan nieuwe vrijwilligers, want alleen met voldoende medewerkers kan het tweede appartement echt in gebruik worden genomen. De inzet van een vrijwilliger is gemiddeld vier uur per week. Daarvoor kan men zichzelf inschrijven via het inzetrooster. Als vrijwilliger ontzorg je de gast en zijn naasten. Bijvoorbeeld door koffie of thee te zetten of door voor te lezen, maar ook door huishoudelijke taken. Thuiszorgmedewerkers en de huisarts verzorgen alle medische zorg. Op de website www.hospicehattem.nl is meer informatie te vinden. Hierop staan ook de contactgegevens voor het aanvragen van een vrijblijvend, oriënterend gesprek over het mooie en waardevolle werk in Hospice Hattem.