Afbeelding
Foto: .

Informateur Van Asseldonk geeft opdracht terug

· leestijd 2 minuten Algemeen

HATTEM – Informateur Toon van Asseldonk geeft zijn opdracht terug om in de tweede ronde van het informatieproces een stabiele en solide coalitie van Hattem te onderzoeken. In een verslag laat Van Asseldonk weten zijn taak niet goed te kunnen uitvoeren nu is gebleken dat HattemCentraal achter zijn rug om zelf partijen is gaan uitnodigen om een mogelijke andere coalitie te bespreken dan HattemCentraal, ChristenUnie en PvdA-GroenLinks die de informateur voorstelde. Volgens Van Asseldonk is er nu nog maar een optie over om te komen tot een meerderheidscoalitie: ChristenUnie, PvdA-GroenLinks en D66.

Impasse

Van Asseldonk concludeert dat door de actie van HattemCentraal de combinatie HattemCentraal, ChristenUnie en PvdA-GL definitief van de baan is. 

Nadat eerder Gert Jan van Noort al aangaf zijn opdracht niet te kunnen voltooien is na overleg met de fractievoorzitters en de burgemeester besloten om aan oud waarnemend burgemeester Toon van Asseldonk te vragen de impasse rondom de vorming van een nieuw college te doorbreken. Tijdens de gesprekken vorige week heeft Van Asseldonk gemeend de variant HattemCentraal, ChristenUnie en PvdA/GL opnieuw ter sprake te brengen, alhoewel dit niet de voorkeur van HattemCentraal was. In het rapport staat dat aan de fractievoorzitter van HattemCentraal gevraagd is aan te geven of de fractie bereid was mee te werken aan een gesprek daarover met de betrokken partijen en de informateur. “Het antwoord daarop werd enkele malen uitgesteld. Zaterdag 14 mei heb ik het opnieuw met enkele leden van HattemCentraal gesproken en toen de afspraak gemaakt dat zij het dinsdagavond binnen de partij zouden bespreken en mij daarna direct een antwoord zouden geven. Tot mijn verrassing bleek echter dat HattemCentraal zelf andere partijen is gaan uitnodigen om een mogelijke andere coalitie te bespreken. Zonder enig overleg daarover met de informateur. Voldoende reden om de opdracht terug te geven, want als een informateur er niet op kan vertrouwen dat hij de regie in deze fase heeft, kan hij zijn werk niet doen. Kennelijk is er bij HattemCentraal dat vertrouwen niet, al hebben ze dat niet expliciet zo uitgesproken”, aldus het rapport van Van Asseldonk.

Draagvlak

Van Asseldonk concludeerde naar aanleiding van de gesprekken die hij voerde met alle partijen dat er een breed draagvlak is voor een coalitieakkoord op hoofdlijnen. “Een akkoord op hoofdlijnen moet meer ruimte geven aan de raad en moet het samenspel tussen raad en college een nieuwe en vernieuwende impuls geven. Een coalitie met meer dan drie partijen wordt door bijna niemand wenselijk geacht, mede omdat ervan uitgegaan wordt dat er weer drie wethouders zullen komen. HattemCentraal heeft daarbij enkele duidelijke voorkeursvarianten, maar juist voor die varianten lijkt bij de andere betrokken partijen niet het meeste draagvlak gevonden te worden”.

Deukjes

Dat was reden voor de informateur om als tussenstap op korte termijn een gesprek te beleggen tussen HattemCentraal, ChristenUnie en PvdA/GL om te kijken onder welke voorwaarden een samenwerking mogelijk is. “Mocht dit niet tot een positief resultaat leiden, dan lijkt het logisch het initiatief bij de andere grootste partij te leggen, ChristenUnie. Die zal dan de vervolggesprekken starten met als partners: CU, PvdA-GroenLinks en D66. De bereidheid om te komen tot een concrete samenwerking in deze variant is bij alle drie de partners aanwezig. Inhoudelijke breekpunten voor beide varianten zijn niet echt aan het licht gekomen. Bij beide varianten moet aandacht besteed worden aan een gewenste vernieuwing in en verandering van de bestuursstijl in Hattem”, aldus het rapport.

Uit de gesprekken met de fracties is volgens Van Asseldonk naar voren gekomen dat er behoefte is om te werken aan een betere relatie tussen de diverse partijen in de raad omdat er tijdens de afgelopen verkiezingsperiode deukjes in de relaties zijn ontstaan. Dit zou mogelijk onder begeleiding van een extern deskundige bewerkstelligd kunnen worden.

Reactie HattemCentraal:

In een reactie laat HattemCentraal fractievoorzitter Gina Guldenaar weten dat HattemCentraal zich niet kan vinden in het advies van de informateur. “Ook niet in het verwijt dat wij zelf partijen zou hebben uitgenodigd om een andere coalitie te bespreken. Dit is onjuist”.