Afbeelding
Foto: Angela van Erven

Hattem is twee minuten stil tijdens Nationale Dodenherdenking

Algemeen

HATTEM - In heel Nederland werd op 4 mei twee minuten stilte in acht genomen om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en burgers en militairen te herdenken die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties om het leven zijn gekomen. In het bijzijn van een groot publiek vond de indrukwekkende dodenherdenking op de Markt plaats. Na twee coronajaren was de Nationale Herdenking op de Markt weer toegankelijk voor publiek. Veel Hattemers namen van de gelegenheid gebruik om samen te herdenken. 

Vooraf aan het programma op de Markt werden door het college van B & W en het 4 en 5 mei comitƩ bloemen gelegd bij de monumenten aan de Geldersedijk, het Katerveer en op de begraafplaats aan de Kerkhofdijk.

Na de bijeenkomst in de Andreaskerk volgde een kranslegging bij het gedenkteken op de Markt door het 4 en 5 mei comitĆ© en het college. Namens alle Hattemse basisscholen legden kinderen van de Van Heemstraschool een bloemstuk bij dit gedenkteken. Nadat trompettist Thoby Liefers de Taptoe had gespeeld werd twee minuten stilte in acht genomen. Onder muzikale begeleiding van de Christelijke Muziekvereniging Hattem werd uit volle borst het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus meegezongen. In het slotwoord las burgemeester Marleen Sanderse het beroemde verzetsgedicht ā€˜Iemand stelt de vraagā€™ van Remco Campert voor.

De herdenking werd afgesloten in de Andreaskerk door Jubilate Deo met de uitvoering van het requiem van Charles Gounod. 

Thoby Liefers speelt de Taptoe voorafgaand aan de twee minuten stilte vanaf het bordes van het stadhuis.
Afbeelding