Afbeelding
.

Gesprekken tussen HattemCentraal en ChristenUnie gestrand

· leestijd 1 minuut Algemeen

 HATTEM- De gesprekken tussen HattemCentraal en ChristenUnie hebben niet geleid tot verdere coalitiebesprekingen. Dat meldt HattemCentraal in een persbericht.

“Tijdens het gesprek afgelopen zaterdag werd duidelijk dat ChristenUnie alleen verder wilde als PVDA/GL ook onderdeel uitmaakt van een te vormen coalitie. Deze eis van de ChristenUnie liet het gesprek stranden”, aldus HattemCentraal. Die voert aan dat deze eis ‘geen recht deed aan de wens van de raad zoals door meerdere partijen geuit tijdens de raadsvergadering van 11 april jl.’. “Hierin werd gesproken over een evenwichtige balans tussen coalitie en oppositie. Een machtsblok van 11 van de 15 raadszetels draagt niet bij aan de gewenste nieuwe bestuurscultuur. Bovendien vormt de combinatie HattemCentraal met alleen ChristenUnie met 8 zetels al een meerderheid in de raad”, stelt HattemCentraal.

Reactie ChristenUnie

De ChristenUnie laat weten kennis te hebben genomen van het besluit van Hattem Centraal om de formatiebesprekingen niet langer voort te zetten. “De ChristenUnie had graag de mogelijkheid aangegrepen om met een zo breed mogelijke vertegenwoordiging van de Hattemse samenleving te werken aan de toekomst van Hattem. Voor Hattem Centraal is het blijkbaar geen optie om ook met PvdA/GL op te trekken.” Arend Palland, fractievoorzitter van de ChristenUnie, vindt het jammer dat Hattem Centraal de gesprekken afbreekt. Arend Palland: “De ChristenUnie staat voor een lokale politiek met visie. Bovendien vinden we het belangrijk voor Hattem dat er stabiliteit ontstaat. Onze droom was een raadsbrede coalitie. Dat bleek geen haalbare kaart.”

Na de eerste ronde van gesprekken met alle partijen kwam informateur Gert Jan van Noort met het advies om een coalitie te vormen van HattemCentraal, PVDA/GL en CDA. De PVDA/GL heeft afgezien van een gesprek tussen deze drie beoogde coalitiepartners. In hun ogen moest HattemCentraal eerst met ChristenUnie in gesprek. Informateur Gert Jan van Noort heeft hierop het advies gegeven om de mogelijkheden te onderzoeken voor het vormen van een coalitie tussen HattemCentraal en ChristenUnie. HattemCentraal noemt het teleurstellend dat beide adviezen van de informateur niet tot formatiegesprekken hebben geleid. “Bijna twee maanden na de gemeenteraadsverkiezingen zijn we nog niet gekomen tot het bespreken van de inhoud. We hopen dat alle partijen hun politieke verantwoordelijkheid nemen in het verdere proces”, aldus Gina Guldenaar van HattemCentraal.

Palland zegt dat de ChristenUnie met belangstelling uitkijkt naar de conclusie van de informateur na deze stap van Hattem Centraal. “Laat het duidelijk zijn: de ChristenUnie is bereid om zijn verantwoordelijkheid te nemen als één na grootste partij. Wie met ons wil zoeken naar stabiliteit, visie en een mooie toekomst voor Hattem is welkom. Dit proces heeft al veel te lang geduurd.”

NB: in de krant die deze week verschijnt vermelden we dat de fracties van de ChristenUnie en HattemCentraal in gesprek zijn over een mogelijke samenwerking, maar inmiddels is dit dus ingehaald door de actualiteit.