Afbeelding
.

Invalide bus voor Belarus

· leestijd 1 minuut Algemeen

       

HATTEM - Stichting Tsjernobyl Gehandicapten Hattem (STTGH) is in 2000 opgericht. De stichting heeft tot doel het verstrekken van alle mogelijke hulp aan (families van) gehandicapte kinderen en volwassenen in het Tsjernobylgebied in de dorpen Terebeshov en Recitsia in het zuiden van Belarus, 4 km vanaf de grens met Oekraïne.

“Ons werkgebied is de laatste 3 jaren uitgebreid met meerdere dorpen in de regio van Stolin, doordat we steeds meer bekendheid krijgen. Inmiddels hebben we 85 families die we hulp bieden”, vertelt Tine Nagelhout namens STTGH.

“In 2019 is ons door de lokale overheid in Stolin gevraagd hen te helpen met het financieren van een invalide bus. We zijn na 3 jaar erin geslaagd meerdere sponsoren te vinden. In januari 2022 was het feest en mochten wij de nieuwe bus officieel overhandigen aan de dagopvang ‘Raduga’ voor invalide kinderen in het dorp Olsjanie. Wat waren ze blij, nu kunnen ze gewoon elke dag naar de dagopvang. Tot nu toe was de oude bus regelmatig een hele tijd kapot en dus moesten ze dan thuis blijven. 

De laatste 2 jaren is de situatie verslechterd in Belarus. Door Corona zijn veel mensen overleden, mede door de ontkenning ervan. “Ook in onze families. De opstand tegen de overheid is neergeslagen, de prijzen in de winkels stijgen, de armoede neemt toe. En dus ook het alcoholmisbruik onder de bevolking. En nu de oorlog van Rusland tegen Oekraïne. Onze families in BY horen de bominslagen en zien in de verte de rookwolken. Velen hebben familie en vrienden in Oekraïne en zijn bang. Toch blijven wij hen helpen, ook al zijn we door de sancties nu wat beperkt”.

Door de toename van de hulpvragen is STTGH op zoek naar donateurs om de benodigde hulp te kunnen blijven geven. Ook vrijwilligers om te helpen sjouwen met de transporten vanuit Hattem zijn welkom.

Voor meer informatie: Tine Nagelhout nagelhout10e@hotmail.com of www.sttgh.nl