Auror Morariu en Marc Huitink uit Hattem
Auror Morariu en Marc Huitink uit Hattem .

Helpende hand voor OekraĆÆense vluchtelingen in Botosani

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM- ā€œMijn hart breekt, mijn hersenen exploderen, mijn tranen stromen.ā€ Zo begint de noodroep van de in het Zwolse ziekenhuis Isala werkzame anesthesioloog/pijnspecialist Auror Morariu. Uit haar geboortestad Botosani, stad in het noorden van RoemeniĆ« aan de grens met OekraĆÆne en MoldaviĆ«, bereiken haar de hartverscheurende berichten uit die regio waar vele duizenden vluchtelingen zijn gestrand en waar haar ouders nog wonen. In zeer korte tijd is Botosani oorlogsgebied geworden met ā€™s nachts het angstaanjagende geluid van explosies en overdag de stille tragedie van de zwaar aangeslagen en oververmoeide vluchtelingen.

Stichting HUMANE
Haar noodkreet bereikt haar sportmaatje Marc Huitink, impact investeerder in de regio Noord-Oost Nederland. Samen besluiten de twee Hattemers zich sterk te maken en te kijken naar de mogelijkheden om de meest noodzakelijk hulp inde regio van Botosani (een stad met de omvang van Zwolle) te bieden. En de noodzaak is enorm. Dagelijks komen hier meer dan 2000 vluchtelingen aan. Voornamelijk vrouwen en kinderen. De mannen zijn voor een groot deel achtergebleven. In no-time weten Huitink en Morariu een stichting op te richten en de eerste geldstromen en toezeggingen tot stand te brengen. De not for profit stichting met een anbi status in aanvraag; Stichting HUMANE, met als bestuursleden de twee initiatiefnemers die vanzelfsprekend onbezoldigd werken.

Verschil maken
Huitink: ā€œWe beseffen ons dat er helaas situaties zijn waarin mensen het niet meer alleen kunnen en hulp gewenst is. We geloven ook in moeilijke tijden in de kracht van de mens en dat we samen een verschil kunnen maken. Dat betekent dat je in moeilijke tijden op elkaar moet kunnen vertrouwen en dat je elkaar helpt.ā€

De stichting zoekt de samenwerking met lokale initiatieven die mensen in nood humanitaire hulp bieden en kans op nieuw perspectief. Vanuit het netwerk van Aurora in haar geboortestreek zijn er snel en goed betrouwbare hulpverleners gevonden die actief vanaf dag 1 in de crisis hulp zijn gaan verlenen. Geld en noodhulpgoederen zijn er echter wel te kort. ā€œEn juist daar kunnen wij als Stichting helpenā€ zegt Morariu  ā€œOmdat we geloven in de kracht van dichtbij steunen wij mensen in crisisgebieden die uit overtuiging het verschil willen maken voor hun medemens. Wij denken dat onze steun hen kan helpen en inspireren om hun hulp te laten landen bij de mensen die het nodig hebben.ā€

Donaties hard nodig
Om de noodzakelijke hulp en goederen te kunnen bieden is geld nodig. Geld dat moet komen uit donaties. ā€œIedere gedoneerde euro komt via betrouwbare contacten regelrecht in het crisisgebied terecht om daar zijn werk te kunnen doen. Door de korte lijnen en goede contacten hebben we al vanaf dag 1 van dit initiatief daadwerkelijk veel kunnen betekenen. De nood is enorm! Help ons helpen en doneerā€, aldus Huitink. De stichting is te bereiken via www.humanenl.com en info@humanenl.com.

Medicijnen die zijn afgeleverd ter plekke, ingekocht met behulp van onze donaties en verspreid door een lokale apotheker.