Afbeelding
.

Vluchtelingen Contact Hattem zoekt begeleiders en taalcoaches

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM ā€“ Stichting Vluchtelingen Contact Hattem is op zoek naar vrijwilligers voor het begeleiden van vluchtelingen met een verblijfsvergunning en het geven van hulp bij het leren van de Nederlandse taal.

Belangrijk
Vluchtelingen Contact Hattem helpt vluchtelingen die in Hattem een woning hebben toegewezen gekregen, bij het integreren in onze samenleving en het leren van de Nederlandse taal. ā€œVanaf de eerste lockdown in maart hebben onze begeleiders en taalcoaches een nieuwe manier moeten vinden om contact te zoeken en te onderhouden met de vluchtelingen die aan hen zijn toevertrouwd. Juist nu is dit contact nog belangrijker geworden vanwege de dreiging van vereenzaming en het vergroten van de taalachterstand. Met name het sociale contact en daarmee het Nederlands spreken, is nog belangrijker geworden in deze coronatijd. Maar ook het helpen bij -en het toezien op- het correct invullen van formulieren van verzekeringen en toeslagen is van wezenlijk belang. Wij hebben kunnen zien hoe dit verkeerd kan uitpakken met dramatische gevolgen. Al met al, onze begeleiders en taalcoaches hebben een belangrijke taak om dit in goede banen te leidenā€, aldus coƶrdinator Vluchtelingen Contact Hattem Jan-Erik Barendsen.

Maatschappelijke begeleiding
De maatschappelijke hulp die Vluchtelingen Contact biedt bestaat uit praktische hulp en het stimuleren van participatie en integratie. Dit praktische hulp houdt onder meer in, het begeleiden bij het inrichten van de woning, het afsluiten van verzekeringen, het vinden van een huisarts, het vinden van passend onderwijs en overige basis voorzieningen en kennismaking met de lokale samenleving. Nieuwe vluchtelingen krijgen een vast contactpersoon die hen hierin ondersteunt. De bedoeling is dat mensen zo snel mogelijk zelfstandig hun weg weten te vinden in de gemeente. Na de eerste zes maanden zal het accent van het begeleiden meer komen te liggen op het participeren in onze samenleving. Het gaat hierbij om begeleiding en coaching ten behoeve van een actieve en positieve inzet van de vluchteling om in de Nederlandse samenleving te kunnen participeren en kennismaking met lokale (maatschappelijke) organisaties, zoals vrijwilligersorganisaties, bibliotheek, vereniging, (sport)clubs en welzijnsorganisaties.

Taalcoach
Hulp bij het leren van de Nederlands taal is eveneens een onderdeel van het werk van Vluchtelingen Contact Hattem. Met name het praten in het Nederlands staat voorop, maar ook ondersteuning bij het huiswerk voor de inburgering is hierbij van belang. De gemiddelde tijdsinvestering is 1 uur per week.

Informatie
Bent u begaan met het welzijn van uw medemens en daarnaast geĆÆnteresseerd in andere culturen? Meldt u zich dan aan als vrijwilliger. Vluchtelingen Contact Hattem zorgt voor een inwerkprogramma, professionele ondersteuning door een coƶrdinator en staat garant voor een prettige en informele werksfeer met voldoende overleg in werkvergaderingen. Voor meer informatie: coƶrdinator Jan-Erik Barendsen tel. 06-22677727 of met het kantoor via info@vluchtelingencontact.nl.