Bij het gemaal Antilia op de grens van Hattem en Zalk
Bij het gemaal Antilia op de grens van Hattem en Zalk .

Ontmoeting met een Hattemer lijsttrekker: deze keer Erwin Kwakkel

· leestijd 3 minuten Algemeen

In aanloop naar deze verkiezingen besteden RTV Hattem en De Hattemer wekelijks aandacht aan de verkiezingen. De rubriek Stadsgenoot wordt omgedoopt tot Fractiegenoot. Wekelijks wordt voor deze rubriek een lijsttrekker geïnterviewd waarin onderwerpen aan de orde komen over de lijsttrekker persoonlijk, maar ook thema’s waarin de partij van de geïnterviewde zich onderscheidt van andere partijen. De zaterdag na publicatie van het artikel volgt dan een gesprek in Hattem Actueel tussen 11.00 en 12.00 uur. Dit gesprek is live te volgen via radio en tv Hattem.

Hij is net niet in Hattem geboren, maar verder is Erwin Kwakkel op en top Hattemer. Hij zet zich daarom ook met enthousiasme in voor de Hattemers en is bij de komende gemeenteraadsverkiezingen lijsttrekker voor D66.

“Meer woningen is een uitdaging. Ook voor Hattem”, vertelt Erwin. “Hattemers die hier opgroeien, willen ook in Hattem blijven en zich niet verplaatsen naar Kampen of Zwolle. Ik ben zelf opgegroeid in Hattem en moest uitwijken naar Kampen, omdat ik niet hier kon doorstromen. Ik woon nu weer een jaar of tien in Hattem en heb eerst twee jaar een appartement gehuurd en kon daarna een woning in Assenrade kopen. In de tijd dat ik verhuisde was dat nog haalbaar, maar nu is een huis voor jongeren niet meer te betalen. D66 is dan ook een voorstander voor een zelfbewoningsplicht voor nieuwbouwwoningen. Het is niet meer uit te leggen dat nieuwe woningen worden opgekocht door investeerders om daarna voor veel geld te verhuren”.

Uitbreidingsgebieden
“Voor meer woningen kunnen we er niet aan ontkomen om te kijken naar uitbreidingsgebieden. Dat moet wel gebeuren in nauwe samenspraak met omwonenden. Ik denk hierbij aan buurtschappen als ’t Zand en de Hoenwaard. Er moeten daar niet hele wijken komen maar de omgevingsvisie biedt wel mogelijkheden. Als eigenaren komen met plannen dan moeten we kijken wat kan. Daarbij moet het niet alleen om bouwen gaan, maar ook oog hebben voor de omgeving”.

Werken en opleidingen
Werken en een leven lang leren zijn twee thema’s in het D66 verkiezingsprogramma. Erwin weet uit eigen ervaring het belang hiervan. “In het dagelijks leven ben ik Consulent arbeidsmobiliteit bij defensie en begeleid ik medewerkers die aan het eind van hun contract of in de ww zitten naar ander werk. Ik weet daardoor dat het belangrijk is om geen gat in je cv te hebben als je weer op zoekt bent naar ander werk. De gemeente moet daarom een actief beleid hebben om mensen met een uitkering werkervaring op te laten doen met behoud van uitkering. Dat zorgt niet alleen voor een sluitend cv, maar helpt ook om weer in het ritme te komen van werken. Ook opleidingen maken daar deel van uit. Ik ben na de mavo militair geworden en heb als korporaal defensie verlaten. Ik ben als manschap niet doorgegroeid, maar heb wel een HBO-opleiding gevolgd. Daardoor heb ik een stap in de burgermaatschappij kunnen zetten en heb ik als burger mijn huidige baan bij defensie gekregen”.

Gemiste kans
“Niet alleen landelijk moet er een nieuwe bestuurscultuur komen, ook lokaal moet er wat veranderen. Participatie, openheid en eerlijkheid zijn belangrijke begrippen en D66 vindt dan ook dat er een cultuuromslag moet plaatsvinden. Wij zijn blij met de geplande locatie van het IKC maar vinden het wel jammer hoe het college met participatie en omwonenden is omgegaan. Dat had beter gekund. Dat is een gemiste kans. Wel denken we dat het een mooie school gaat worden in combinatie met de woon-zorg-zone”.

“Het is belangrijk om met de ander in gesprek te gaan. Wij willen sport en verenigingen steunen. Niet door met een zak met geld te zwaaien, maar door goed met elkaar in gesprek te blijven om te weten wat de ander nodig heeft. De parkeerproblemen aan de Konijnenbergerweg zijn daarvan een goed voorbeeld. De maatregelen die tot nu toe zijn genomen, zijn onvoldoende in samenspraak met de verenigingen gebeurd. De gemeente moet faciliteren en kijken wat er mogelijk is”.

“Hetzelfde geldt voor het omgaan met hangjongeren. Ik behoorde destijds tot die doelgroep maar er waren toen wel meer mogelijkheden voor jongeren zoals het jeugdhonk aan de Hoopjesweg en de Allerhof. Als gemeente moet je niet wat bedenken, maar moet je met jongeren in gesprek gaan over wat zij echt nodig hebben. Gelukkig doet het jongerenwerk daarin goed werk”.

Klimaat
D66 vindt het klimaat van essentieel belang. Ook Erwin probeert waar mogelijk een steentje bij te dragen. “Mijn partner krijgt in 2023 een klimaatbudget van haar werkgever en dat willen we inzetten om zonnepanelen op het dak te leggen. D66 wil de drempel om panelen te plaatsen verlagen door subsidies. Daarmee willen we ook de drempel verlagen voor kleine beurzen. We kunnen allemaal wat bijdragen want ‘De schoonste energie is de energie die je niet verbruikt’. Zelf heb ik mijn thermostaat op 15 graden staan. D66 volgt de zonneladder en dat betekent dat we geen voorstander zijn van grote zonneparken en windmolens. Het is dan ook niet nodig om in Hattem windmolens neer te zetten”.

Wethouder
Erwin heeft plezier in het raadswerk en verkiest dat boven het wethouderschap. “Als we voldoende zetels hebben, willen wij een wethouder leveren. We hebben daarvoor kandidaten. Ikzelf wil in de raad blijven. Het bevalt mij goed; de vrijheid, kaders stellen en controleren van het college. Het werk van de raad is heel leuk. Het kost veel tijd, met veel plezier overigens, en je doet wat voor de maatschappij”.

***Hattem Actueel
Wilt u meer weten over deze Hattemer lijsttrekker? Kijk of luister dan zaterdag 5 februari 2022 tussen 11.00 en 12.00 uur naar Hattem Actueel, het wekelijkse actualiteitenprogramma van RTV Hattem op radio en tv. Of luister de uitzending via uitzending gemist op rtvhattem.nl. Dit is een coproductie van De Hattemer en RTV Hattem

Vragen voor de lijsttrekkers kunnen worden doorgegeven via redactie@rtvhattem.nl.


Afbeelding
Afbeelding