Afbeelding
Gonny van Duinen

Gemeenteraadsverkiezingen 2022

· leestijd 2 minuten Algemeen

HATTEM - Op 14, 15 en 16 maart 2022 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Eens per vier jaar bepaalt u wie er in de gemeenteraad komen. In de gemeente Hattem zijn zes partijen die deelnemen aan de verkiezingen waarop de stemgerechtigde Hattemers kunnen stemmen. In Hattem zijn 15 zetels te verdelen.

Fractiegenoot
In aanloop naar deze verkiezingen besteden RTV Hattem en De Hattemer wekelijks aandacht aan de verkiezingen. De rubriek Stadsgenoot wordt omgedoopt tot Fractiegenoot. Vanaf volgende week wordt voor deze rubriek per week een lijsttrekker geïnterviewd. De zaterdag na publicatie van het artikel volgt dan een gesprek in Hattem Actueel tussen 11.00 en 12.00 uur. Dit gesprek is live te volgen via radio en tv Hattem. Burgemeester Marleen Sanderse heeft door loting de volgorde van de lijsttrekkers die aan bod komen bepaald. Martijn Hospers bijt namens het CDA volgende week het spits af, gevolgd door Erwin Kwakkel (D66), Erik Kleinpenning (VVD), Jaap van Tiel (PvdA/GroenLinks), Gina Guldenaar (HattemCentraal) en Arend Palland (ChristenUnie). In De Hattemer van 9 maart krijgen alle lijsttrekkers nogmaals de mogelijkheid om de kiezers te informeren over de standpunten van de partij voordat de deze naar de stembus gaat. Vragen voor de lijsttrekkers kunnen worden doorgegeven via redactie@rtvhattem.nl. Tijdens de uitzending van Hattem Actueel van 12 maart tussen 11.00 en 12.00 uur pitchen alle lijsttrekkers. Elke lijsttrekker krijgt maximaal 4 minuten de tijd om Hattemers over te halen op hem of haar te stemmen.

Campagne
Hoe de verkiezingscampagne gaat plaatsvinden is mede afhankelijk van de Coronamaatregelen. Op 1 maart staat een verkiezingsdebat op de agenda in De Marke. Het verkiezingsdebat wordt live uitgezonden door RTV Hattem en is een initiatief van de bibliotheek Noord Veluwe en de gemeente Hattem.

Stemmen
Het stemmen is in verband met de COVID ’19 pandemie verspreid over drie dagen. Het stembureau in de burgerzaal van het stadhuis is geopend op maandag 14 en dinsdag 15 maart van 7.30 tot 21.00 uur. Op woensdag 16 maart zijn er 7 stembureaus in Hattem geopend van 7.30 tot 21.00 uur. De stembureaus zijn in het stadhuis, Emmaüskerk, Ontmoetingskerk, De Marke, Vrije Baptisten Gemeente Hattem, de Open Poort en het IJsbaangebouw. Hattemers kunnen stemmen in elke willekeurig stemlokaal binnen de gemeente. Om te kunnen stemmen ontvangt iedere stemgerechtigde een stempas. Zonder stempas en geldig identiteitsbewijs kan er niet gestemd worden. Kunt u op de dag van de verkiezingen niet zelf stemmen? Dan kunt u iemand anders een volmacht verlenen. Deze persoon mag dan namens u stemmen.

Verkiezingsuitslag
Op woensdag 16 maart wordt de voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst in De Marke. De definitieve vaststelling van de verkiezingsuitslag volgt op 21 maart. De nieuw gekozen raadsleden ontvangen een benoemingsbrief van de voorzitter van het centraal stembureau. Het nieuwe raadslid moet binnen tien dagen na ontvangst van het bericht meedelen of hij/zij de benoeming aanneemt. De huidige raad treedt af op 29 maart en de nieuwe raad wordt op 30 maart geïnstalleerd. Het is gebruikelijk dat de winnaar van de verkiezingen het voortouw neemt voor de collegevorming (coalitieonderhandelingen). Momenteel bestaat het college in Hattem uit wethouders van de ChristenUnie, het CDA en de PvdA. Of dit na de verkiezingen een vervolg krijgt is afhankelijk van de verkiezingsuitslag. De verkiezingen beloven ditmaal extra spannend te worden, want de Hattemers kunnen dit keer uit meer partijen kiezen dan voorgaande jaren.