
Gerda neemt na 45 jaar afscheid van de zorg
HATTEM - Na 45 jaar neemt Gerda Mulder afscheid van de zorg. Tijdens haar laatste werkdag werd ze door haar collega’s van de Buurtzorg in het zonnetje gezet. Gerda is geen onbekende in Hattem, veel inwoners hebben in de afgelopen jaren zorg van haar ontvangen.
Voldoening
“Het werken in de zorg is zwaar, maar geeft ook veel voldoening, het brengt je echt wat. Je komt in contact met zoveel verschillende mensen, echt een uitdaging”, vertelt Gerda. Dankzij de Zwaar-werkregeling kon Gerda eerder stoppen met werken. De Zwaar-werkregeling is gestart vanaf 1 januari 2021. In de afgelopen jaren is door de politiek, branches en bonden veel gedaan aan extra aandacht en mogelijkheden voor werknemers in zware beroepen. Het afscheid voelt dan ook dubbel. “Ontslag nemen in deze tijd van grote tekorten in de zorg is best lastig. Het is heel moeilijk om nieuwe collega’s te vinden. En natuurlijk ga ik de cliënten en collega’s ontzettend missen, de leuke contacten, fijne gesprekken, bij de mensen thuis komen, elke situatie is anders en bijzonder. Ondanks de Coronamaatregelen hadden mijn collega’s een heel fijn afscheid georganiseerd met mooie hartverwarmende reacties van cliënten en bij thuiskomst een verrassing van vrienden.
Zorg
Ondanks dat het een zwaar beroep is, raadt de sympathieke Hattemse het iedereen aan om in de zorg te gaan werken. “Weet je nog niet wat je worden wilt en hou je van contact met mensen, ga eens in de zorg kijken, er zijn zoveel mogelijkheden”. Met een positief gevoel wordt dan ook teruggeblikt op 45 jaar werken in de zorg. In 1976 begon Gerda met de opleiding tot ziekenverzorgster in Verpleeghuis Eugeria in Almelo. Na werkzaam te zijn geweest bij Zilverschoon in Nijkerk en bij de woonvorm Lusthof in Epe met cliënten met een aangeboren lichamelijke beperking volgde na de opleiding tot groepsleider een functie bij Groot Emaus in Ermelo. Werken op dit orthopedagogisch behandelingscentrum voor jongeren met ernstige gedragsproblemen liet Gerda de andere kant van het leven zien. “Een heftige tijd. Je leert een hele andere kant van de samenleving kennen. Onvoorstelbaar wat sommige kinderen al in hun jonge leven meegemaakt hadden”.
Wijkverpleging
De overstap naar de verpleging in de wijk in 1991 naar het Groene Kruis in Hattem was dan ook best even wennen. “Ik vond het in het begin heel erg rustig. Na verloop van tijd vond ik het heerlijk, werken in de wijk”. Het feit dat zorgverzekeraars door de loop der jaren steeds meer te zeggen kregen, maakte het werken in de zorg niet altijd makkelijk. Er kwamen meer regels en minder vrijheid. Daardoor was het soms wel eens schipperen om de zorg zo goed mogelijk voor de cliënt te organiseren. Reden voor Gerda om de overstap te maken naar Buurtzorg Hattem, al was het werken bij Verian ook altijd fijn. “Dit concept sprak mij erg aan. Kleine, zelfsturende teams zonder manager, maar alles met het team oplossen en uitvoeren. Hier heb ik een hele fijne tijd gehad, met veel plezier gewerkt en samen lief en leed gedeeld”.
Vrije tijd
Gerda geeft aan dat het even wennen zal zijn om niet meer naar het werk te gaan. Toch blijkt die vrije tijd al snel ingevuld. “Ik hoop veel te gaan wandelen, fietsen, lezen, m’n Museumjaarkaart meer te gebruiken, vrienden en familie meer te zien, meer tijd te hebben voor mijn bestuursfunctie bij de PvdA, zwerfafval verzamelen, film en theater bezoeken, minder te moeten lijkt me heerlijk”.