Afbeelding
.

Resultaten VVN-quiz tonen gunstig kennisniveau

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM- In het najaar van 2021 publiceerde Veilig Verkeer Nederland een digitale verkeersquiz op basis van meldingen van inwoners uit de gemeente Hattem. Bijna 775 bewoners uit Hattem hebben de quiz ingevuld.

In vergelijking met andere gemeenten hebben deelnemers aan de quiz in Hattem opvallend vaak goede antwoorden gegeven. Vooral de vragen over voorrang aan voetgangers en fietsers scoren met meer dan 95% opvallend gunstig. Op het meldpunt dat Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft ingericht voor onveilige situaties, ook wel Participatiepunt genoemd, hebben inwoners van Hattem gevaarlijke locaties gemeld. Vrijwel altijd hebben deze meldingen te maken met te snel rijden. Over kennis van de gevolgen van te hoge snelheden is nog veel te winnen, blijkt ook wel uit de resultaten.

“Vragen over snelheidslimieten zijn iets lastiger. Ongeveer 10% maakt fouten bij het inschatten van de snelheid die je mag rijden op bijvoorbeeld de Apeldoornseweg of de Rijnstraat. Ook de stopafstand bij een noodstop bij een snelheid van 30 km per uur is vaak fout ingevuld. Maar 30% van de deelnemers weet dat je na ongeveer 13 meter stil staat. Dat is natuurlijk veel gunstiger dan de stopafstand bij een noodstop bij 50 km/uur. En dit is direct terug te zien in het aantal ongevallen met letsel. In verblijfsgebieden is niet voor niets een lagere snelheid nodig. De snelheid van auto’s heeft een aantoonbaar negatieve invloed op de verkeersveiligheid, vooral op de veiligheid van kwetsbare weggebruikers. De kans dat een voetganger overlijdt na een botsing met een auto is bij 50 km/uur ongeveer 40%, bij 30 km is de kans op overlijden afgenomen tot 5%. Het is zorgelijk dat veel mensen dat gewoon niet weten”, laat VVN weten.

Test je kennis met de verkeersquiz en klik op Verkeersquiz-hattem.vvn.nl. Zie ook https://participatiepunt.vvn.nl/.