Afbeelding
Henri van der Beek

Auke Schipper stopt als wethouder

· leestijd 2 minuten Algemeen

HATTEM – Auke Schipper keert na de verkiezingen niet terug als wethouder in Hattem. Hij volgt zijn hart en gaat op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Beslissing

“Het was een lastige beslissing”, vertelt Schipper in zijn werkkamer in het stadhuis. Het credo: Wanneer je ergens aan begint, dan maak je het ook af’, wat hij vanuit huis heeft meegekregen gaf de doorslag. Is er nog genoeg uitdaging om het wethouderschap in de Hanzestad de komende vier jaar te continueren? De balans werd na de zomer opgemaakt. Schipper is toe aan een nieuwe uitdaging en neemt de regie over zijn toekomst in eigen hand. Samen met een coach gaat Schipper aan de slag om een passende job te vinden. De komende tijd zal moeten uitwijzen waar die nieuwe uitdaging ligt. Bij de overheid, woningbouwcorporatie, interim management of gebiedsontwikkeling, allemaal zaken die de wethouder na aan het hart liggen. “Ik heb nog geen beslissing genomen en hier neem ik de komende maanden de tijd voor”.

Bij zijn aantreden vier jaar geleden lagen er flink wat hoofdpijndossiers. De Markt, verplaatsing van de ijsbaan voor de realisatie van een woonzorgzone, een bedrijventerrein dat niet liep en t’ Veen waar nog geen paal de grond in was gegaan. Reden voor de CU om Schipper als kandidaat wethouder naar voren te schuiven. Iemand met kennis van zaken, met een passie en gedrevenheid als het gaat om de bloei van Hattem.

Goed gevoel

Schipper kijkt met een goed gevoel terug op zijn wethouderschap dat na de verkiezingen stopt. Trots blikt hij terug op de projecten die gerealiseerd zijn. “Het wethouderschap is geen rustoord in mijn carrière geweest. Achteraf heb ik geen spijt van deze stap. Er is nooit een moment geweest dat ik ergens met tegenzin naar toe ben gegaan”.

Schipper erkent dat hij als wethouder ook wel eens beslissingen moest nemen die weerstand opriepen. “Dat hoort erbij. Dat weet je van te voren, dan moet je niet in deze rol stappen”. Toch is de kritiek wel iets wat hem als mens raakt. “Als wethouder ben je dienstbaar richting je inwoners, ik wil het voor iedereen goed doen. Daarbij zoek ik altijd naar het goede midden. Uiteindelijk moeten er knopen doorgehakt worden en niet iedereen is daar altijd even blij mee Ook binnen de raad baalde ik wel eens van wanneer ik één fractie niet meekreeg in een besluit. Het is en blijft politiek”. 

In gesprek

Een dieptepunt de afgelopen vier jaar was een ingezonden brief waar hij persoonlijk werd aangevallen. ”Daar heb ik best last van gehad. Wat me vooral raakte is dat het op de man werd gespeeld en niet op mijn rol als wethouder”. 

Blijf altijd met elkaar in gesprek en probeer samen tot een oplossing te komen, is een les die Schipper heeft geleerd in de afgelopen vier jaar.

Opvolging

Een opvolger voor wethouder Schipper is nog niet bekend. Binnenkort worden de gesprekken opgestart. “Een wethouder is een passant in het leven van een ambtenaar en de inwoners. Een frisse blik is belangrijk om mee te blijven bewegen in de dynamiek van de gemeente. Daar hoort soms een andere bestuurder bij. Dit doet niets af aan de keuze die collega’s maken. Hattem heeft zoveel kwaliteiten. Het is mooi om hier meerwaarde aan toe te voegen in de rol van wethouder”, besluit Schipper. 

Een baan elders in de politiek met verhuisverplichting ligt voorlopig niet in het verschiet voor de wethouder aangezien het gezin Schipper in Hattem blijft wonen.