Afbeelding
Rudy Stoffers

Vernielingen volkstuinen Waa

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM ā€“ Rondom de jaarwisseling zijn er meerdere tuinen vernield aan de Waa. De eigenaren hebben melding gemaakt bij de gemeente Hattem en aangifte gedaan bij de politie.

EĆ©n van de tuinen is van TĆ©o Visser. Verbaasd constateert hij daags na de jaarwisseling de enorme puinzooi bij zijn volkstuin aan de Waa. TĆ©o komt graag in contact met de vandalen om erachter te komen wat hun drijft om deze vernielingen aan te richten.

ā€œDat er op onze stoelen en picknick tafel gezeten is vinden we op zich te begrijpen, want wij genieten zelf ook altijd van deze prachtige plek aan de Waa tijdens alle jaargetijden. Maar waarom dan onze stoelen vernielen, de planken van de picknicktafel breken en overal bierflesjes neer gooien op ons terrein. Dat gaat te ver en over de grenzen van fatsoen en ons vrije tijdslevenā€. Ook andere tuineigenaren laten weten enorm te balen van de ravage in hun tuintjes. De rozenboog is gesloopt, potten zijn in de vijver gegooid, bij de buurman is de hele deur er uitgetrapt en nog een tuin verder zijn er ook veel vernielingenā€. 

Vandalisme in Hattem of eigenlijk wereldwijd is van alle tijden, aldus TĆ©o. ā€œ Meestal zijn het jongeren, die zich vervelen, veel hormonen in zich hebben en willen positioneren ten opzichte van anderen, nog geen volgroeid brein hebben om te kunnen nadenken en de consequenties van hun handelen kunnen overzien. Het gedrag roept veel negatieve reacties op en vaak een roep om hard ingrijpen of strengere straffen. Vandalisme in Hattem komt vaker voor. Op een negatief beeld wat gecreĆ«erd wordt volgt altijd met structureel ingrijpende oplossingen. Zelf geloof ik niet in die aanpak omdat het gedrag daardoor niet verandert en het sociaal uitsluit. Mij helpt het om er van uit te gaan dat jongeren deugen en dat het logisch is waarom ze bepaalde dingen doen. Proberen in gesprek te zijn met hen en aan te sluiten wat hun drijft en bezig houdt ook als het om vandalisme gaat. 

Dat geldt voor ons allemaal om de verbinding te zoeken en te behouden. 

Zelf denk ik dat we de jongeren ook meer moeten bieden waarin ze zich aan elkaar kunnen meten op sportief of creatief vlak. Hopelijk dat de Hattemse jongerenwerkers hierin wat te bieden hebben.

Ik ben niet tegen regels handhaven, de wet of de politie. Het gaat om het vinden van een juiste balans. Te weinig wet geeft anarchie te veel regels geeft tirannieā€.

TĆ©o komt ook graag in contact met voorbijgangers die het een en ander gezien hebben of weten wie de vandalen zijn die via deze vernielingen iets duidelijk wilden maken.